Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.10.2017 г.

Как да събираме семена?

Ако съберете семена от растенията в своята градина, вие ще си осигурите посадъчен материал за следващата година. Семената от болшинството видове декоративни едногодишни видове много лесно се получават. Събирането им зависи от особеностите на съцветията и самите семена на растенията. Нека да ви запознаем с тези факти преди да е настъпил активният сезон по събирането на семена.
При астрите можете да обирате на няколко пъти кошничките на цветовете, които са завехнали. При лоши климатични условия събирането на кошничките може да се проведе и по-рано, тъй като семената могат да дозряват при съхранението си.
От растенията на циганчетата се откъсват месестите кутийки, когато започнат да изсветляват. Това трябва да се прави внимателно, тъй като те могат да се разпукнат в ръцете ви.
От тагетесите семената се събират, когато листенцата на цвета засъхнат, а яката пожълтее и засъхне. Ако времето е дъждовно, то не трябва да чакате семената да узреят на растението, тъй като при повишена влажност те бързо загниват. В такива случаи събирайте съцветията след увяхването на листенцата им.
От гергините е най-добре да събирате семена, когато плодовете изсъхнат и люспите им започнат да се разтварят настрани. При тази култура семената също така могат да дозряват, затова в екстремални случаи можете да ги берете и зелени.
При ароматния грах се берат плодовете-бобове, когато те са пожълтели и са започнали да просъхват. Събирането става изборно, на няколко пъти, тъй като зрелите бобове се разпукват.
Семена от невен и космос можете да събирате няколко пъти, във фаза на почти пълно узряване (семената придобиват жълто-кафява или черна окраска).
Кученцата се отрязват целите, когато най-долните кутийки със семена започнат да покафеняват и в тях се отварям малки отвори. При това част от кутийките, които са разположени по-нагоре, дозряват. При желание можете да събирате семената изборно, като откъсвате само кутийките.
Семената на латинката, които са разположени в плодове-орехчета, се изсипват на земята и се събират под растението. От него можете да откъсвате само тези плодове, които се държат леко на плодната дръжка и при леко съприкосновение се откъсват. Всички неузрели плодове на латинката могат да се откъснат преди студовете, иначе ще загинат. Семената дозряват при стайна температура 1-1,5 месеца, като се насипват на тънък слой и периодично се разбъркват.
От вербената, лобелията, алисума, флокса, гипсофилата, ибериса, годецията, кларкията, матиолата, неземията трябва да отрежете внимателно цялото съцветие, когато голяма част от кутийките или шушулките покафенеят и засъхнат.
Семената на лаватерата, ралицата се събират изборно при засъхване на плодовете с кафяви или черни семена, или се отрязват целите растения, когато узреят болшинството от семената.

Събраните семена се разполагат в сандъчета, кутии и се сушат в топло, добре проветряемо помещение при температура не повече от 30-35 градуса, а дозряващите – при 22-25 градуса.
Във всяко сандъче трябва да поставите етикетче с името на културата, сорта и годината на събиране. По време на сушенето трябва периодично да разбърквате семената, да следите да не се появи плесен. Кутийте със семената, които могат да се разпукнат и да се разлетят, трябва да се покрият с марля или хартия.
Способността на семената да покълнат зависи от условията на съхранение. Дръжте ги в хартиени пакети на сухо и прохладно място. Оптималната температура за съхранение на всякакви семена е 12-17 градуса. Съществува и друг начин на съхранение: както трябва изсушете семената, опаковайте ги в пластмасови контейнери и ги поставете в камерата на хладилника.
Помнете, че различните видове растения могат да съхраняват кълняемостта на семената си в продължение на различно време. За 1-2 години се запазва кълняемостта на растенията от семейство Астрови (астра, невен, тагетеси), за 3-4 години – карамфилите, гипсофилата, кученцата, немезията, пенстемонът, лаватерата, ешолцията и др. 4-5 години живот след обиране имат семената на петунията, повече от 5 години имат бобовите култури, салвията и колеуса, а над 6 години живеят семената на циганчето, лобуларията, целозията и амаранта.

Как да събираме семена?
7722
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини