Начало » Хоби земеделие » Цветарство
14.10.2017 г.

Шизандра - вирее и на сянка

Родът Шизандра (Schizandra) включва 14 вида, разпространени в Далечния Изток, Япония и Китай. Шизандрата, известна у нас и като китайски лимонник е многогодишно растение-лиана, достигащо височина 8-15 м. Стъблото му има дебелина 1,5-2 см. Листата му са целокрайни, плътни, с интензивно зелен цвят. Растението се развива добре, цъфти и дава плодове между 500-1000 м надморска височина в полупланинските райони. В по-ниските места може да се засажда между други дървета. Плодовете са гроздчета с 1-2 семена и пурпурночервен цвят. Плодовете на шизандрата съдържат значителни количества захари, киселини, комплекс от витамини, които имат широко приложение в хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. За същата цел се използват и листата, стъблото и кората на растението.
Растението вирее достатъчно добре и на сянка, особено в млада възраст. Мразоустойчиво е. Предпочита лека, богата на хумус, достатъчно овлажнена и добре дренирана почва.
Засаждат се по няколко растения на 2-3 годишна възраст в една яма 60х60х60 см. В средата й се забива метален прът за опора на растенията. На дъното на ямата се слага дренаж: камъчета, счупени керемиди и др. на слой 30 см. При засаждането най-силният летораст се зарязва на три пъпки, а корените са съкращават до 20-25 см. Времето за засаждане е пролет или есен.
Ежегодно се наторява, прави се резитба през зимата и в късна есен. Обилното есенно поливане и мулчирането с торф или сухи листа спасяват корените от замръзване през зимата.
Размножава се със семена и коренови издънки, отводи и разделяне на храста.
Използва се като декоративна лиана за украса на стени, беседки и др., привличайки внимание с обилната си зеленина и скромните цветове. Шизандрата изглежда най-ефектно през есента, когато е украсена с ярки плодове, открояващи се на фона на жълтообагрените листа.

Шизандра - вирее и на сянка
10127
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини