Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.10.2017 г.

Брюквата обича водата

Брюквата е двугодишно растение от семейство Зелеви, което дава голяма реколта на плодородни песъчливи или глинести почви с добра влага. Вегетационният период на културата е 110-120 дни.
През първата година от семената на брюквата се развива листната розетка и кореноплодът, а през втората – цветоносното стебло и семената. Формата на кореноплода в зависимост от сорта била кръгла, овална, цилиндрична и кръгло-плоска. Месото е в различните оттенъци на жълтото или бяло, кожата по външната част на кореноплода, който излиза над повърхността на почвата е сиво-зелена или виолетово-червена, а в останалата част – жълта. Окраската на кората и кореноплодното месо е признак, по който се различават различните сортове.

Брюквата е студоустойчиво растение. Най-подходящата температура за формирането на кореноплода е 15-18 градуса. Семената започват да прорастват при 1-3 градуса, като оптималната температура е 12-17 градуса. Пониците могат да издържат кратковременно застудяване до минус 4 градуса. Брюквата може да понесе и продължителна горещина в съчетание със засушаване, но при това положение кореноплодите могат да станат вдървенени и некачествени, затова се отглежда преди настъпването на големите горещини.

Растението обича леките почви. Може да се отглежда на места, където са расли бобови, тиквени, листни култури, с изключение на представители на Кръстоцветните – зеле, репи, репички и др.
Почвата трябва да задържа влагата, но не до положение, в което тя да бъде блатнеста. Неподходящи за отглеждане на брюквата са тежки глинести, каменисти и терени, в които има близо до повърхностния слой подпочвени води. Добре понася варуването. Пресният оборски тор е най-добре да бъде внасян при предшестващата култура.
Преди есенното прекопаване на терена на 1 кв. м може да се внесе 3-5 кг угнил оборски тор или компост, 40-50 г суперфосфат, 50-60 г калий, както и 2/3 от форсфорните торове. Останалата част от тях се внася при пролетната обработка на почвата.
Най-добре е да подготвите лехите от есента.

Брюквата може да се отглежда както с разсад, така и без. Ако сте избрали първият метод, то тогава трябва да го подготвите 40-50 дни преди предвиденото за засаждането му време през пролетта и около 30-35 дни при лятно-есенно засаждане. Готовото за засаждане растение трябва да има 3-4 същински листа. Засаждането му става на редове с междуредия на разстояние 40, 60 и 70 см, като разстоянието между растенията в реда е 15-20 см.
Ако пък искате да отгледате брюквата с директно засяване на семената, то най-подходящият период за това е от началото на май до средата на юни или юли. Дълбочината на засяване на семената е около 2.5 см, като преди това те трябва да се претрият. Засяват се редово (40-45 см разстояние между редовете), като се провеждат две прореждания: първото е при дружното поникване, като се оставят 3-4 см между растенията, а второто е във фаза 3-4 същински лист, като се оставят 15-20 см между корените.

Брюквата е много влаголюбива култура, затова при сухо време трябва да я поливате с не по-малко от 10 литра на 1 кв. м. При недостатъчно влажност кореноплодите стават твърди, не са сочни, месото им силно горчи, растение бързо стрелкува.

Брюквата обича водата
2915
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини