Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.10.2017 г.

Топ 5 на нощните цветя

Кои растения показват цветовете си, напълвайки въздуха с вълшебен аромат – 5 уникални градински вида, които могат да засадите както в лехата, така и на балкона.

Вечерница (Hesperis matronalis), Нощна красавица
Многогодишно растение, което с настъпването на вечерта не може да не бъде забелязано, ако е в градината ви. Прохладният сладък аромат на вечерницата прехамва следите на умората, дарява топлина и радост дори и в най-неприятния ден. Големите лилави четкодивни съцветия изглеждат ефектно както в лехата, катаи в букет, очаровайки със своята романтична привлекателност.
Условия на отглеждане: многогодишната вечерница е непретенциозна. Засява се на постоянното място през юни. Най-добре е да я отглеждате на рохкави почви, на слънце или на полусянка. Зимува без укритие. Пресажда се през септември.

Йонотера (Oenothera), Нощна свещ
Йонотерата е многогодишно растение с големи чашовидни цветове, чиито нежните копринени листенца изпълват градината с приятен аромат след залеза на слънцето. За да подчертаете простата красота на йонотерата, трябва да я настаните близо до астилбе, камбанки, вероника, лобебия, като създавате модерните сега лехи в природен стил. Йонотерата расте добре и на алпинеуми, смесени лехи и като бордюрно насаждение.
Условия на отглеждане: йонотерата се отглежда достатъчно лесно. Засяването се прави в ранна пролет директно навън в лехата. За предпочитане са откритите, слънчеви леста с добре дренирана почва. В сухо време е нужно да поливате. Обича подхранването.

Матиола (Matthiola)
Матиолата е едногодишно растение, което се отглежда отдавна не само заради красотата му, но и заради чудесния меден аромат, който излъчва през цялата нощ. Често я наричат поради тази причина и нощна теменужка. Окраската на цветовете варира от бледорозово до наситенолилаво. Ако засадите това растение в контейнер на балкона, то вашето жилище всяка вечер ще бъде пълно с чудесно сладникаво благоухание.
Условия на отглеждане: матиолата е необичайно студоустойчива, тя издържа студове до минус 7 градуса. Предпочита слънчеви места, добре дренирани, наторени почви. Засяването на постоянно място се прави в края на април-началото на май.

Алисум (Alyssum)
Алисумът е едногодишно растение, което може да превърне лехата в цъфтящ килим. Неговият обилен, на практика „безкраен” цъфтеж (само да не е студено под минус 3 градуса) допълва медения аромат, който излъчва цветето. Още един плюс: своите качества алисумът съхранява и в лехата, и в кашпа, и в балконско сандъче. В градината то прекрасно се съчетава с нискорастящи флоксове и други видове.
Условия на отглеждане: препоръчва се да отглеждате алисума чрез производство на разсад. Посевът е повърхностен, прави се в края на март-началото на април. Засажда се навън през май. Предпочита леките, наторени почви, не понася влага.

Ароматен тютюн (Nicotiana alata) Нощен огън
Аромтният тютюн е едногодишно растение, което може да украси градината ви с ярките си багри до настъпването на студовете. Големите цветове, които напомнят грамофончета, са отворени през целия ден, а вечер започват да излъчват нежен приятен аромат. Ароматният тютюн се препоръчва да се използва за оформлението на различни лехи и слънчеви балкони.
Условия на отглеждане: това топлолюбиво растение се отглежда с помощта на разсад (семената се засяват през март-април). Засаждането навън се прави през май-юни, когато вече няма никаква опасност от повратни студове. Към почвата и грижите тютюнът не е взискателен. Разположете го на влажна, плодородна, лека почва, на слънце или полусянка.

Топ 5 на нощните цветя
9725
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини