Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Изненада в саксия

Подарили са ви цвете в саксия? Узнайте как да се грижите за него така, че да удължите цъфтежа му и какво да направите, за да цъфне и през следващата година.

Роза - Най-доброто място за саксията с миниатюрната роза е слънчевият прозорец. Само следете растението да не е на прекалено горещо: розата не понадя добре прегряването, затова опръсквайте храста и не се бойте да проветрявате помещението (розата спокойно понася значителните колебания в температурата). Следете почвата в саксията да не пресъхва.
Освен обилното поливане, розата се нуждае и от редовно подхранване: в периода на активен растеж – от ранна пролет и до есента – торете растението не по-рядко от веднъж в седмицата. През лятото е най-добре да поставите саксията с растението на балкона или в градината – розата ще се чувства добре на свеж въздух.

Антуриум - Антуриумът обича топлината и ярката, разсеяна светлина. Без слънце листата започват да стават дребни, а цветовете избледняват. Имайте предвид обаче, че антуриумът не понася преките слънчеви лъчи, а също така и въздушните течения и преовлажняването на почвата – от това корените бързо загниват.
Едно от главните условия за „благополучието” на това тропическо растение е много влажният въздух. Така че трябва да опръсквате антуриумът минимум два пъти на ден.

Гузмания - Гузманията е топлолюбиво растение от семейство Бромелиеви. Най-добре е да го поставите на западен прозорец, като го засенчите от преките слънчеви лъчи. Гузманията се полива с добре престояла вода директно в розетката от листа (при поливане в почвата слабата коренова система на бромелиевите растения бързо загнива). През лятото трябва да следите в листната розетка винаги да има вода.
Цъфтежът на гузманията продължава около две месеца, след което майчиното растение престава да расте. Засъхналият цветонос трябва да се изреже и да се изчака докато майчиното растение не образува „детки” около розетката от листа. След няколко месеца укрепналите млади растения се отделя с част от корените и се засаждат в нови саксии. След около година младата гузмания ще цъфне.

Циклама - Цикламата е отличен подарък, тъй като радостта от него може да продължи до 3,5 месеца, толкова, колкото цъфти растението. Животът на цикламата при правилни грижи може да бъде около 25 години. Растението е светлолюбиво, но не толкова, че да го поставите под преките слънчеви лъчи. Идеалното място е северен прозорец. Растението не понася горещината – температурата на въздуха повече от 17 градуса е критична за цикламата. По време на отоплителния сезон трябва да опръсквате въздуха около саксията често и в никакъв случай не трябва да наливате вода върху горната част от клубена, защото растението може да загние. В периода на покой, когато отмрат листата, клубенът не се изкопава, а се съхранява в прохладно тъмно място.

Азалия - Азалията е подарък-изненаза, при това не прекалено приятна. По статистика, около 50% от купените цъфтящи азалии загиват. Това растение не може да бъде държано в топло жилище. Залог за дълъг цъфтеж на азалията е ярката светлина, прохладата (температура не по-висока от 15 градуса), постоянна влажност на почвата и въздуха. Тези жилища, които все още не са оборудвани със стъклопакети, са прекрасно жилище за азалия. Тя може да бъде поставена между двете рамки на прозорците. Трябва обаче нощната температура там да не пада под 8 градуса. Тези, които притежават модерно жилище, трябва да държат цветето по-далече от горещия радиатор, като поставят саксията на чинийка с влажни камъчета и няколко пъти на седмица да потопяват съда в друг, пълен с вода до пълното насищане на почвата. Често опръсквайте цъфтящата азалия с пулверизатор на микрорежим – от големите капки върху листата ще се образуват кафяви петна.

Луковичните видове - Цъфтящите луковични растения в саксии – зюмбюли, нарциси, лалета, минзухари – са един от най-приятните пролетни подаръци. За да удължите цъфтежа им, поставете растенията с цветята в най-прохладната стая в дома ви. След като изсъхнат листата им, настанете растенията в градината навън. Така ще имат шанса да преживеят още много години и през следващия сезон да ви зарадват с нови, красиви цветове.

Изненада в саксия
24418
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Пригответе подходяща почвена смес за стайните любимци
Рози влизат в саксиите
Ягода на опора
Пресаждайте веднага новозакупените растения
Нужен ли е дренаж на стайните растения
Дървена саксия за броени минути
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини