Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.09.2017 г.

Вижте мръзнало ли е лозето, пък тогава вземайте ножицата

Начинът на резитба на пострадалите от измръзване лози тази година е твърде актуален. През януари, а и през февруари, на много места в сраната бяха отбелязани отрицателни температури, надхвърлящи критичните за лозата стойности. Лошото време измести резитбата и голяма част от нея ще се извършва през март. Безспорно тя трябва да бъде съобразена със степента на измръзването.
Степента на измръзването може да бъде установена по няколко начина, предимно два. По-точно и по-лесно ще направите това, като внесете резници с по 4-6 очи на топло и ги потопите във вода. При температура около 20 градуса за около 20 дни пъпките ще се развият. Това е така нареченият начин чрез прорастване на зимните очи. По-бърз е начинът чрез пререз на зимните очи и едногодишната дървесина. За целта вземате 40-50 пръчки от различни места в лозето и ги внасяте в помещение при температура около 20 градуса, като ги потопявате до 15-20 см във вода. След едно-две денонощия може да установите измръзването. Това ще постигнете, като с остро ножче разрязвате всяко зимно око. Възможно е всички пъпки в него да са загинали, но много често пострадала е главната пъпка, а заместващите я са запазени. Това ще познаете по цвета - измръзналите са кафяви, а здравите са светлозелени. Като записвате резултатите, лесно може да изчислите процента на измръзналите главни пъпки към общия им брой. Освен това в основата на пръчката, към среда и към върха трябва да видите дали не е измръзнало и ликото. Където температурите са били по-ниски от минус 22-25 градуса и лозите не са загребвани, може да е измръзнала както едногодишна, така и многогодишна дървесина.
В зависимост от степента на измръзване се извършва и резитбата. Ако процентът на загиналите главни пъпки в зимните очи е до 25, резитбата е нормална. Ако процентът е между 25 и 70, а ликото е здраво, ще извършите допълнително натоварване с плодни очи, като удължите плодните пръчки и увеличите броя на чеповете. Натоварването съответства на процента на измръзване. Когато процентът е 70-90, а ликото и дървесината не са засегнати, режете само на чепове. Ще израснат леторасти, които ще послужат за възстановяване на резитбата.
Ако установите измръзване и на многогодишната дървесина, не разчитайте на резитба. Просто трябва да решите дали да изкорените лозето или да предприемете мерки за възобновяването му. Покарат ли от основата леторасти (лакомци) може да ви послужат за формиране на нови лози. Другото е да предприемете присаждане на разцеп, защото корените на лозата задълго запазват жизнеността си.
Има още един начин за проверка. Състои се в това да отложите резитбата до началото на напъпването. Тогава най-добре се виждат повредите. Резитбата обаче трябва да извършите много бързо. Затова този начин е подходящ за асмите и малките лозя. Такава резитба може да си позволите рядко, само при нужда, защото със започване на сокодвижението много хранителни вещества ще изхвърлите заедно с изрязаните пръчки и лозите ще отслабнат.

Вижте мръзнало ли е лозето, пък тогава вземайте ножицата
3340
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини