Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.09.2017 г.

Папратите – елегантната древност

Папратите или папратовидните растения са се появили на Земята около преди 400 млн. години през палеозойската ера. Те са било истински гиганти и в голяма степен са определяли облика на нашата планета. Папратите са съставяли цели гори. Сега дървовидни папрати на планетата ни са останали много малко. Съвременните папрати са много по-малко, отколкото са били в предишните периоди. На земята съществуват около 300 рода и повече от 20 000 вида папрати. Те могат да се видят в горите – на по-ниските и по-високите пояси надморска височина, по клоните на големите дървета, а също така и в пукнатините на скалите.
Размножават се чрез спри. Пересто-разсечените листа на папратите се наричат вая. Папратите са популярни от XIX век като стайни растения.

И митовете разказват за тях
В славянската митология цветовете на папратите са били надарени с магични свойства, дори и те всъщност да не цъфтят. В латвийската митология в нощта на влюбените младите двойки търсят този митологичен цвят на папратите, вярвайки, че той ще им донесе вечно щастие.

Какви условия предпочитат
Папратите се нуждаят от умерена температура, през нощта предпочитат прохлада, но ниските температури трябва да се избягват. Най-подходящата температура е около 15-20 градуса, болшинството от папратите не понасят температура по-ниска от 10 градуса и страдат, ако топлината е повече от 22 градуса.
Въпреки установеното мнение не всички папрати се отнасят към сенкоустойчивите растения, много от тях са родом от тропическите гори, където те растат на петна, само където има пряка слънчева светлина. На тях им подхожда ярка, но разсеяна светлина, каквито са на източния или северния прозорец.
Почвата около корените на папратите не трябва никога да не пресъхва, но в същото време и преовлажняването е опасно за корените им. През зимата поливането се ограничава.
Почти всички папрати се нуждаят от висока влажност на въздуха. Трябва редовно да опръсквате листата на растенията.

Разделят се напролет при нужда
Папратите се размножават по най-обикновения начин – чрез делене на растенията (ако образува издънки) на 2-3 части през ранна пролет. Някои папрати дават началото на нови растения на края на наземните вкореняващи се филизи или на края на листата. Възможно е да използвате и по-труден начин – да отгледате растения от спорите, които се образуват в спорангиите на долната част на възрастните листни пластинки.
Пресаждайте растенията през пролетта, но само ако корените са запълнили саксиите. Болшинството млади папрати може да се нуждаят от ежегодно пресаждане.

В стаята обичат разсеяната светлина
Папратите, растящи в стаите, обикновено произхождат от тропическите и субтропическите страни, затова трябва да ги пазите от студа. Но и прекалено високите температури в комбинация с влажност на въздуха не са препоръчителни, тъй като това може да доведе със себе си заболявания за растенията и поява на вредители. Освен това тези условия могат да предизвикат и почерняване на ваите или загниването им.
За да държите папратите са най-подходящи прозорците, които биват осветявани от слънцето сутрин или вечер. Във всички случаи папратите не понасят преките слънчеви лъчи, въпреки че разсеяната светлина им е любима. Трябва да поливате редовно, почвата трябва да бъде през цялото време умерено влажна. При загуба на листа (в следствие на пресушаване на субстрата) трябва да изрежете всички листа, да поставите растението на осветено място и да държите почвата умерено влажна. След известно време от почвата ще се появят нови листа.
/Илюстрация: Интернет/

Папратите – елегантната древност
12207
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
ПАПРАТИТЕ
Как да размножим папрати?
Женска папрат
“По-древни от динозаврите”
Папратите
Папратите идеални за декорация на дома и градината
Отглеждане
Папратта навлиза все повече в декорацията на дворове и градини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини