Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.09.2017 г.

Дубльорите на бамбука

Китайският бамбук (Fargesia) е зимоустойчиво растение, което продължава да живее и при минус 29°С. Стъблата му обаче трябва да се защитят от хладните ветрове. Любителите на бамбука трябва да му осигурят необходимите условия за да се развива добре и да радва околните. За да се избегнат евентуални разочарования, той може да се замени с други подобни на него треви. Подходящи са такива като дивият овес (Chasmanthium latifolium). Той образува плътна туфа, достигаща до 1-1,20 м. Растението е изправено и силно на слънце, а на сянка става по-рехаво. Листата му са широки до 2 см и около 20 см дълги, зелени през лятото и добиващи златиста окраска през есента. Към почвата дивият овес е непретенциозен, но на плодородни и влажни терени се развива доста бързо. Размножава се чрез семена и делене на туфите през пролетта.
По външен вид Dichanthelium clandesinum напомня невисок бамбук. Расте на влажни открити места. Листата на това растение са относително широки (до 32 мм) в основата и дълги около 18 см, остри са, а краищата им са подвити. Dichanthelium clandesinum формира малък храст - до 75 см висок. Лятната разцветка на листата е ярко зелена, а с настъпването на хладните есенни нощи добиват жълто-кафяв цвят. Растението има дълго коренище и при благоприятни условия се разпространява много бързо. В малки градини трябва да се ограничи. Размножава се чрез делене на храста през пролетта.
Растения, които имитират бамбук, могат да се получат и ако засадите в градината си Boltonia asteroidеs. Болтонията израства до 1,8 – 2 м височина, стъблата са прави покрити със сиво-зеленикави листа, дълги до 5 см и широки 1 см. Расте и се развива достатъчно бързо и още в средата на лятото достига пределна височина. Болтонията цъфти с много симпатични неголеми бели маргаритки, но това ще стане чак в края на септември началото на октомври. Въпреки това, като цяло външния й облик напомня бамбук.

Дубльорите на бамбука
5481
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Екологично
Виетнамец произвежда сламките за пиене от растителни стъбла
Нуждае се от топлина
Бамбук
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини