Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2017 г.

Романтиката в селските градини

Градините от селски тип винаги имат почитатели, а през последните години са особено модерни. Достатъчно е да се предостави повече свобода на растенията, за да има дворът любимият на сърцето селски колорит. Пъстрите цветни петна, ароматните клони на люляка, любимата пейка в ъгъла на овощната градина и сочната зеленина на ливадата – всичко това е характерно за живота извън града, който ни дарява радостния и безметежен стил кънтри. Именно този стил на ландшафтния дизайн е най-близко до манталитета на българския градинар. Той радва очите и успокоява душата, създава ефект на близост с природата.

Планирането на градината, която трябва да бъде в стил кънтри не е сложно и в същото време логично. Мястото е разделено на естествени функционални зони – овощна градина, зеленчукова градина, цветарник, стопанска територия. Пътеките може да се покрият с наситнени дървесни кори, пясък, дребни камъчета. Бордюрите, които ограждат пътеката може да се направят от дървени трупчета, циментови кубчета или камък. Градинската мебел и украшенията, които също не са сложни – фенери, хранилки за птици, перголи и слънчеви часовници, също може да са изпълнени от дърво и метал.

Няма как без ябълки и малини
В селската градина винаги е уместно да има плододаващи дървета – ябълки, круши, праскови и др. Освен това е подходящо да се отглеждат храсни с дребни плодове – малини, къпини, цариградско грозде и касис. Градинка, оформена от няколко лехи с подправки ще допълни селския колорит. Истинско украшение за двора ще станат смесените цветни композиции от добре познати многогодишни растения – маргаритки, камбанки, разноцветни лупини и делфиниуми. Прексрасно изглежда на такова място и оградата, която е оплетена от ароматен грах, хмел или лоницера. Пълзящите растения се чувстват добре и на терасата или специално направени опори.

Непретенциозни храсти и многогодишни цветя
От храстите може да се използва люляк и булчинското цвете. Обикновено в селската градина цветята са засадени много плътно и създават известно усещане за запуснатост. Декоративните растения може да са разположени не само по алеите, но и около стволовете на плодните дървета. Останалото свободно място може да се направи на мавританска поляна, която се отглежда значително по- лесно от английската трева. Мавританската поляна представлява пъстър килим от треви и полски цветя в разнообразни багри.

Старите съдове…
В градината от селски тип винаги се намира място за стари вещи. Там успешно се настанява очукана метална лейка, която може да е боядисана в ярки цветове, различни кофи и дори бидони за мляко. Напълнени с пръст, те оформят ярко цветно петно в някои забутан ъгъл на градината.
Грижата за този двор се състои в редовното почистване на прецъфтелите цветове и пожълтелите листа, изрязване на засъхнали клони на храстите и дърветата. В горещите дни трябва да се полива умерено. Многогодишните растения от време на време трябва да се разсаждат, защото по-агресивните от тях често пречат на останалите цветя да се развиват.

Особености на селската градина
1. Градината в стил кънтри не трябва да има нужда постоянно от грижи.
2. Необходимо е в двора да се направят много цветни кътове, които да се допълнят с „опитомени” диворастящи цветя
3. Любими предмети свързани с двора и градината може да допълнят неповторимия образ – лейки, ведра, стари колелета от каруца.

Спомени
Основателка на стилът кънтри в оформлението на градините е знаменитата специалистка по ландшафтен дизайн от Острова Гертруд Джекил. Прародителите на съвременните кънтри градини са били неголеми дворчета от началото на миналия век, където собствениците на домовете са отглеждали предимно подправки, малко цветя за да си украсят интериора и плодни дръвчета. Съхранявайки тяхното първоначално очарование, Джекил ги е показала на широката публика от друга гледна точка, като е допълнила утилитарното с изтънчен естетизъм. Новото течение бързо станало популярно. Скоро в Европа се появили огромно количество градини в селски стил с изискани цветни композиции и декоративни зеленчукови градинки. Всяка страна внесла в стила собствени нюанси, които отговарят на националната и култура. Британския аристократизъм се вписал със строги композиции и изчистени линии. В селските градини на Франция се отразила изтънчеността и безгрижието, които са свойствени за тази страна. В тях се настанили лавандулата и други растения характерни за Прованса. Прагматизмът на немците и разкошния стил Бидермайер пък намерили отражение в градините на германските народи.

Почивката преди всичко
Преди всичко в селската градина трябва да се определят местата за почивка. Традиционен елемент е пейката на входа. Любимо място може да стане също така площадката с дървената маса и барбекюто, която обаче трябва бъде предпазена от преките слънчеви лъчи. За спокоен отдих може да се отделят малки участъци в различните краища на градината. Ако площта позволява може да се вдигне беседка, в противен случай и тентата, която е опъната между дърветата, също ще свърши работа. По нашите ширини обаче селската градина не е само място за почивка, затова трябва да бъде и функционална. Предимството на кънтри стила е в това, че той позволява да имаме един нов поглед към добре познатите предмети. Затова не е странно, когато стария парник се украси с цъфтящи лиани или по друг оригинален начин се отдели от територията за почивка.

Фигурки и боички
Малките добре подредени лехи с магданоз, копър, зелен лук или салатки винаги са изглеждали привлекателно. Ако ги украсите обаче с тагетис или декоративно зеле, те няма да отстъпват и на най-изисканите градини. Колкото повече фантазия се вложи в кънтри двора, толкова по-живописно ще изглежда той. В лехите може да се сложат собственоръчно направени табелки с надписи на отглежданите култури или нарисувани от децата зеленчуци.
През последните години у нас стана особено популярно в градината да се слагат глинени фигури на животни. Заекът скрит в зелето ще изглежда много реалистичен, а забързано семейство гъски по пътеката винаги може да изненада гостите ви.

Романтиката в селските градини
10816
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини