Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.09.2017 г.

Декоративен глог

Неговите цветове и плодове укрепват сърдечната дейност и лекуват безсънието

Глоговете са много желани с присъствието си в градината и парка. Те са от голямото семейство Розацея. Ценни са не само неговите цветове и плодове, които укрепват сърдечната дейност и лекуват безсънието. Ценна е дървесината на глога, защото е много твърда и се използва за инструменти.

Глогът се търси още, защото клоните като се формират с ножица и така се въдворява ред в градината като е снабдена с бодлива ограда непристъпна и непроходима за нападения. Качеството на глога да е сухоустойчив и да понася тежките глинести почви, карбонатни, каменисти и скални го правят да расте безотказно навсякъде у нас. Много висока цена имат и декоративните форми на глога. Продължителният цъфтеж през май и юни ни спира неволно погледа, за да се радваме на много багри на цветовете прости или кичести, предпочитани от нас. Например форма rosea plena е декоративен глог с розови кичести цветове, а форма rubro plena е с пурпурночервени цветове, също кичести. Има и в бяло - forma laevigata – пак с кичести цветове и много красиви триделни, яркозелени листа.

За да имаме декоративен глог в градината можем да си го създадем сами или да се обърнем към специалист. Желаният вид, който предпочитаме ще се получи чрез облагородяване или присаждане на пъпка. Има два сезона за присаждане в годината, познати и използвани в практиката. През април се присажда на будна пъпка, а през летния сезон до началото на септември се присажда на спяща пъпка. Спящите пъпки са пазвени пъпки по клоните на избрания от нас вид. Като подложка ще ни послужи обикновеният глог, а присадка ще си набележим още по време на цъфтежа. Ако имаме търпение и можем да изчакаме следващия пролетен сезони преди цъфтежа ще вземем калем, ако искаме присаждането да бъде на будна пъпка или връхна. За присаждане на връхна пъпка е минало времето. Ако има време сега до 10-то число, трябва особено при сухото лято, каквото преживяхме, непрекъснато да се полива обикновеният глог поне 10 дни, за да се засили сокодвижението. Спящата пъпка се изважда с остро ножче с кора и дървено щитче. Когато калемът и подложката са еднакво дебели се работи по-лесно. Ако подложката е по-дебела от калема, се присажда под кора. Прави се внимателно нарез под форма на буквата Т и се внимава да не стане нараняване. Ако вече е късно и за присаждане на спяща пъпка, ще чакаме да разцъфнат догодина новите декоративни видове и да си набележим видовете, които ние предпочитаме, а в градината да чакат тригодишните подложки, които сме отгледали.

Декоративен глог
12808
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Дива лоза в стаята
Има семена, които се нуждаят от малко обработка
Как се отглежда декоративния грах?
Подходящо време за засаждане на декоративни дървета и храсти
Слънчогледът - ярко цветно петно в дома и градината
Китайската керията е невероятен декоративен храст
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини