Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.09.2017 г.

Да не поваляме лука преди прибирането

Да не поваляме лука преди прибирането

При отглеждането на лука на влажни, богати почви или при продължителни валежи през лятото, той удължава вегетацията си и узряването му се забавя.
Често някои стопани валират или нагазват лука за глави, малко преди лъжливото стъбло само да омекне и полегне. Ако лукът не е прекратил растежа си и не е преминал в състояние на покой, много бързо отново изправя листата си. Освен това при повалянето на лъжливото стъбло и листата, те се нараняват и се открива повърхност за заразяване с болести. Те могат да влошат качеството на лука и значително да намалят добивите. Често в началото на август падат валежи. Лукът подновява вегетацията си и вече трудно се съхранява продължително. Добре е да не се прекалява с азотното подхранване, евентуалните поливки и навреме да се извадят луковите глави.
Необходимо е лъжливите стъбла да омекнат, изтънеят и полегнат сами. Връхните части на листата да избледнеят и засъхнат, което е показател, че настъпва фазата узряване.
Лукът трябва своевременно да се прибира, за да се осигурят дълготрайно здрави глави.
Да не поваляме лука преди прибирането
1062

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
Румен Порожанов взе участие в неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Пържени люти лушки
На 1 октомври изтича срокът в който фермерите с недекларирани субсидии могат да подадът коригираща декларация
Заловиха бракониер, превозващ 100 килограма риба
По-големи печалби при преработката на слънчоглед по технология STET
Три пожара в Плевенско унищожиха 110 декара царевица
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам