Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.08.2017 г.

Във Враца се съхранява най-големият бубарски генофонд в Европейския съюз

Снимка: МЗХ

Опитната станция по бубарство и земеделие във Враца съхранява най-големия бубарски генофонд в Европейския съюз и е главен износител на бубено семе и суха храна за буби за САЩ. В този фонд са включвени 140 сорта черница и около 200 породи и линии копринена буба. Това съобщиха от Селскостопанска академия (ССА) по повод срещата на председателя на академията проф. д-р Васил Николов с екипа на опитната станция.

Учените от Враца подкрепят необходимостта нови мерки, които трябва да се предприемат за подобряване на научната, приложна и производствена дейност на опитните станции.

Врачанската станция е създадена още през 1896 г. и е единствената в системата на академията и в цялата страна, която е тясно специализирана в бубарството и копринарството.

В нея се провежда научноизследователска работа във всички по-важни области на бубарството, организира курсове за обучение, подготвя програми, стратегии, проекти по всички въпроси на съвременното бубарство. Директоратът на базата проф. д-р Паномир Ценов обясни, че функционирането на добре организирана и работеща научноизследователска структура по бубарство е едно от най-важните условия за развитието на подотрасъла в страната.

Станцията осигурява резници и фиданки от най-добрите черничеви сортове, бубено семе от високопродуктивни хибриди, съвети и консултации по въпросите на бубарството. Всичко това представлява основата за бубарското производство и не може да бъде осигурено от нито една друга държавна или частна институция в България. Затова и тази опитна станция е от важно национално значение за запазване и развитие на бубарство в България.

Производствената дейност на ОСБЗ е насочена към осигуряване на продукти за научното обслужване на бубарството в цялата страна, както и за износ. Част от продуктите на станцията като качество и цена се нареждат на челно място в света.

В момента опитната база държи първенството в износа на бубено семе и суха храна за буби за САЩ, като тези продукти намират добра реализация още в Австралия, Холандия, Египет, Гърция, Пакистан и др.

Станцията произвежда черничеви фиданки за вътрешния пазар и за износ в други страни от ЕС. В Португалия например са продадени 10 хиляди черничеви фиданки от сортове с високо плододаване, към които има засилен интерес напоследък.

Във врачанската база се провеждат курсове за обучение по бубарство с чуждестранни граждани, което генерира значителни приходи на фона на годишната си издръжка. През миналата година са обучени 6 човека от Тайланд, Грузия и Великобритания. През септември и октомври тази година в ОСБЗ-Враца ще пристигнат за обучение курсисти от Украйна, Колумбия и Исландия.

В основата на стратегията за развитие на станцията е разработването на подобрени и нови научни продукти с потенциално високо търсене и тяхната успешна пазарна реализация.

Проф. Николов похвали колегите си за добре поддържаната материално-техническата и приложна база и препоръча на ръководството и да положи повече усилия съвместно със ССА за осигуряване средства за целево подпомагане поддръжката на генетичните ресурси на копринената буба и черницата, които са уникални и представляват национално богатство за страната.

Във Враца се съхранява най-големият бубарски генофонд в Европейския съюз
7411
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Защо пък не?
Идеи за смесени предприятия за отглеждане на копринени буби с Виетнам
Инвестиции
Китайци ще развиват бизнес с черници край Монтана
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини