Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.08.2017 г.

Ручей разделя градината

Движещата се вода в ландшафтната композиция

Движещата се вода винаги е център на ландшафтната композиция, тъй като е трудно да си представим по-динамичен и романтичен елемент от декора. За беда обаче много рядко се срещат естествени извори на частни терени. Ето защо пред дизайнерите стои задачата да направят изкуствен водоем. За да се впише естествено, при проектирането му се изхожда от релефа на терена. Даже малък наклон на местността оправдава появата на ручей на съответното място. А ако има ясно изразен склон или дере може смело да се изградят водопади, тераси и басейни, доколкото позволява дължината на ручея.Създавайки ручей е важно: първо, правилно да се построи и второ, грамотно да се декорира.

Положете основата
Построяването на ручея започва с подготовката на легло по естествения наклон. За образуването на канала най-често се използва фолио, бетон и фибростъкло. При използване на полиетиленово или ПВЦ фолио трябва първо дъното добре да се почисти от камъни, корени на дървета или други остатъци. После добре се трамбова и се прави подложка от пясък с дебелина най-малко 5см. Върху нея се поставя нетъкан текстил, служещ да предпази фолиото. Особено важно е ако предвиждаме декорация на дъното с камъни – в този случай е по-подходящо използването на бутил-каучуково фолио (EPDM) за леглото на ручея. При полагане на фолиото не трябва да се образуват гънки, но дори и да са се образували, лесно могат да се замаскират с малки речни камъчета. Фолито се разкроява до нужния размер и се залепва. Фирмите-производители на фолио предлагат специални лепила за тази цел. Фолиото трябва да излиза над брега на бъдещото поточе минимум 50 см и краищата се притискат с тежки, но без остри ръбове камъни, които могат да останат и като декор.
За направата на бетонно дъно е необходима подложка от пясък и чакъл с дебелина 25-30 см, върху която се слага полиетиленово фолио. Отгоре се залива с бетон с дебелина 10-15 см. Задължително условие тук е да се направи армировка от мрежа с дебелина 3-5мм, което позволява да се моделират извивките на леглото на ручея. В кофраж от тримилиметров шперплат с излива бетонния разтвор и се изравнява с лопата. Ако се бетонират по-големи участъци, трябва през три метра да се оставят температурни фуги, които се запълват с хидроизолационен материал.

Фибростъклото осигурява всякаква форма
Ако искаме да направим леглото на ручея от фибростъкло – то плоскостите от фибростъкло се заливат с полиестерна смола. Главното предимство на този метод е абсолютната свобода за изграждането на конфигурацията на ручея. Освен това няма да се безпокоите за гънки и фуги, а и издръжливостта на такава повърхност е висока.
При устието на ручея се слага водна помпа, която ще подава вода към началото на потока. Помпата се поставя в резервоар за стичащата се вода. За строителството на резервоара се използва същият метод като на водното легло. Неговите размери трябва да отчитат дължината на водния поток, скоростта на течението и обема на водата. Ако тези параметри са високи, то изпарението на водата също е голямо. При малки размери на басейна в ниската част на ручея ще се налага периодично доливане на вода в него. За да няма грешка, при построяването на резервоара трябва да се вземе предвид: първо- съразмерността между параметрите на леглото и резервоара, второ – минималния обем на басейна в ниската част трябва да е по-голям от 4 кубически метра.

Помпата избирайте според нуждите
Главният критерий при избора на водната помпа се определя в зависимост от желания резултат. С други думи- зависи от това, което иската да постигнете: бурен поток или нежно течащ ручей. При всички случаи трябва да бъде предвиден резерв от мощност на помпата, отчитайки параметрите на изхода й, т.е. в извора на потока. Най-ефективно е използването на различни потопяеми помпи, защото те са компактни, тихи и в същото време достатъчно производителни. Водата от долния басейн се качва към извора по тръба, която е положена под земята по най-късото разстояние между извора и устието. От голямото разнообразие на тръби, предлагани на пазара, ви съветваме да изберете полипропиленови. Те са студоустойчиви и не се разрушават даже и ако е оставена вода в тях през зимата. За съединяването им се изполва гореща спойка, което значително ускорява и улеснява процеса на монтаж.

Декорацията също е важна
Изворът на потока може да бъде оформен във вид на алпинеум, ако позволява осветлението или с каменист насип, имитиращ горски извор. За това най-подходящи са варовикови и доломитни скални камъни. При оформянето на леглото на потока се използват гранитни камъни с големи размери. Също големи – до половин метър в диаметър камъни оформят подпорните стени на ручея. Дъното обичайно се покрива с плоски речни камъчета.
Надолу по течението, особено когато съществуват големи различия в нивото, е желателно да се изгради язовир с тераси, плитчини и водопади. За тяхното оформяне се използват плоски камъни от варовик. Събирайки се в поточета, водата се стича надолу по оформените тераси.

Растенията се редят според композицията
Асортиментът от растения за оформянето на бреговата зона варират в зависимост от размера на композицията и осветеността на участъка. Но във всеки случай за предпочитане са широколистни храсти с компактна форма - ниските сортове на берберис, котонеастър, фортунов чашкодрян и иглолистните - хвойна и планински бор, а също многогодишни растения - седум, пълзящо срещниче, камбанка и др. Добре изглеждат храсти с дъгообразно извити или нископадащи клони, като например стефанандра, японска керия.
За оформянето на добре дренираните стръмни склонове на потока на сенчестите места трябва да подберете сухоустойчиви и сенколюбиви растения, например: котонеастър върболистен или дребнолистен, махония и др. В устието на ручея могат да бъдат посадени крайбрежни и влаголюбиви многолетни растения.

Ручей разделя градината
6402
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини