Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
27.08.2017 г.

Какво трябва да знаем когато купуваме електрическа косачка

Концепцията на електрическата косачка е усъвършенствана в продължение на години и в днешно време не се очакват големи скокове в развитието й. Ако не се вземат под внимание специални решения като например, роботи косачки, основните усилия на производителите за по-нататъчното развитие на продукта недвусмислено са съсредоточени върху понижаването на производствените разходи.
Като цяло това означава повече части от леки пластмаси с различно качество, корпусите от стоманена ламарина се срещат много по-рядко, а електрически косачки със скъпи алуминиеви тела са наистина „екзотични”.

Търсете метален корпус
Пластмасовият корпус и малките мотори правят възможно теглото на косачките да е под 10 кг, което на пръв поглед се възприема като предимство. Това обаче води до проблеми със стабилността на уреда при пълен кош и се случва дори косачката да не може да се задържи на четири колела.

Избягвайте несглобените уреди
Опаковката играе важна роля при формирането на цената, особено когато предстои дълъг транспорт. В стремежа си да намалят разходите по транспорта (когато производството е в Далечния Изток, а косачката трябва да стигне до Европа) производителите често доставят косачките в насипен вид. Уредите са сглобени само донякъде и купувачът или търговците често трябва с големи усилия да „досглобяват”.

По-добре по-голям електромотор
Най-важната част на косачката е електромоторът. Големината на намотката и сърцевината (ламариненият пакет) му определят не само мощността, а и цената. Търсете по-големи електромотори за по-добра мощност. Трябва да знаем, че с цел икономии някой производители заменят медта (намотката) с алуминий. При възможност проверете и търсете с медна намотка. По отношение на данните за мощността трябва да не се забравя, че както при всички електрически уреди тя идва от електрическата мрежа! Какво обаче се случва с тази мрежова мощност, дали тя се превръща в сила на ножа (въртящ момент на мотора) или (по-лошия случай) в топлина, която няма да ни помогне в косенето, това потребителят неможе да разбере от назованата мощтност. Трябва да знаете, че при еднаква входяща мощност, един по-голям по обем и по-тежък мотор ще има по-висок коефицент на полезно действие това означава мощност на ножа. Като избирате уред търсете къде е обозначена ефективната мощност, обикновено тя присъства на етикета на по-добрите електроинструменти.

Директно монтиран нож или с ремък?
При моторите на косачките са се утвърдили два типа устройство: асинхронен двигател със спомагателна намотка, с и без кондензатор, както и универсален двигател, който обаче заради системно обусловения висок оборот, прави невъзможно директното включване.
При простия по устройство асинхронен двигател с директно монтиран нож, проблемът е малкия стартов момент, той обаче има голям въртящ момент точно в областта на броя на оборотите, с които обикновено се коси. При универсалния мотор имаме повечето случаи ремъкова предавка, което обаче оскъпяват сглобяването. Предимство е значително по-високият въртящ момент при запалване на мотора. Недостатъци: повече загуби от триенето и по-лош въртящ момент при косене.

(Съвет от редакцията: Косачки с асинхроннен двигател трудно се намират в БГ, по-добре си купете бензинова, или най-евтината електрическа:))

Какво трябва да знаем когато купуваме електрическа косачка
17821
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини