Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.08.2017 г.

Ириси – за цялата година

Ксифиумът ще го замести на слънце

Сигурно сте чували за луковичните ириси – холандски, английски, испански. Изящни цветчета, напомнящи пърхащи пеперуди в дълбоки сини цветове. Какъв сюрприз са ви приготвили за зимата? В обширното семейство на ирисите има някои не особено популярни видове, които си заслужава да видите.

От шестте природни вида ксифиум най-разпространен за отглеждане в зоните с умерен климат е широколистния ксифиум (X.latifolium), известен още като английски ирис. За да се любувате всяка година на цъфтящи ксифиуми в градината, отделете им слънчево място с добре дренирана и хранителна почва. Минерални и органични торове може да внесете само при подготовката на почвата.

Сортовете от английската група не се нуждаят от зимно укритие, както и от особени грижи. Поливане е необходимо само в момента на появата на цветни пъпки до края на цъфтежа – в това време нарастват детките. В средата на лятото, когато листата на ксифиума пожълтеят и изсъхнат, изкопайте луковиците и съхранете в топло помещение. Когато гнездата са подсушени, луковиците с детки лесно се разделят. Почистени и сортирани, положете луковиците върху мрежа или решетка в един-два слоя, а детките в три-четири и оставете в подходящо помещение за 1 месец. След това съхранявайте при температура 15-20ºС.
Изкопаваните всяка година луковици садете на разстояние 10-15 см. В случай, че не ги извадите те може да останат в земята до 4 години. Тогава при разсаждане ще трябва да увеличете разстоянието между тях на 25-35 см. Дълбочината на засаждане е около 10 см. На следващата година ще цъфнат само едрите и средните луковици. Малките най-добре отделете в друга леха.

За зимно цъфтене подберете само едрите луковици. При подготовката им задължително спазвайте температурн режим. За да цъфне ксифиома през декември-януари, след изкопаване на луковиците ги съхранявайте две седмици при температура 30ºС, после три седмици при 40ºС, още две седмици при 20ºС и накрая, последните шест седмици при 10ºС.
Луковиците на ксифиума се садят в контейнери с неутрална почва. За да предотвратите загниване ги поставяйте така че връхната им част да се намира на повърхността, а после мулчирайте със слой пясък 5-7 см.

Ириси – за цялата година
6902
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев: ЕК да направи цялостна оценка на правилата за Зелената сделка и въздействието й върху земеделието
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Свързани материали
Виж
Практика
Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина
Холандски ириси за януарските празници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини