Начало » Хоби земеделие » Цветарство
27.08.2017 г.

Ириси – за цялата година

Ксифиумът ще го замести на слънце

Сигурно сте чували за луковичните ириси – холандски, английски, испански. Изящни цветчета, напомнящи пърхащи пеперуди в дълбоки сини цветове. Какъв сюрприз са ви приготвили за зимата? В обширното семейство на ирисите има някои не особено популярни видове, които си заслужава да видите.

От шестте природни вида ксифиум най-разпространен за отглеждане в зоните с умерен климат е широколистния ксифиум (X.latifolium), известен още като английски ирис. За да се любувате всяка година на цъфтящи ксифиуми в градината, отделете им слънчево място с добре дренирана и хранителна почва. Минерални и органични торове може да внесете само при подготовката на почвата.

Сортовете от английската група не се нуждаят от зимно укритие, както и от особени грижи. Поливане е необходимо само в момента на появата на цветни пъпки до края на цъфтежа – в това време нарастват детките. В средата на лятото, когато листата на ксифиума пожълтеят и изсъхнат, изкопайте луковиците и съхранете в топло помещение. Когато гнездата са подсушени, луковиците с детки лесно се разделят. Почистени и сортирани, положете луковиците върху мрежа или решетка в един-два слоя, а детките в три-четири и оставете в подходящо помещение за 1 месец. След това съхранявайте при температура 15-20ºС.
Изкопаваните всяка година луковици садете на разстояние 10-15 см. В случай, че не ги извадите те може да останат в земята до 4 години. Тогава при разсаждане ще трябва да увеличете разстоянието между тях на 25-35 см. Дълбочината на засаждане е около 10 см. На следващата година ще цъфнат само едрите и средните луковици. Малките най-добре отделете в друга леха.

За зимно цъфтене подберете само едрите луковици. При подготовката им задължително спазвайте температурн режим. За да цъфне ксифиома през декември-януари, след изкопаване на луковиците ги съхранявайте две седмици при температура 30ºС, после три седмици при 40ºС, още две седмици при 20ºС и накрая, последните шест седмици при 10ºС.
Луковиците на ксифиума се садят в контейнери с неутрална почва. За да предотвратите загниване ги поставяйте така че връхната им част да се намира на повърхността, а после мулчирайте със слой пясък 5-7 см.

Ириси – за цялата година
7306
 

Последни материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Свързани материали
Виж
Практика
Погрижете се за ирисите сега, за да имате красива градина догодина
Холандски ириси за януарските празници
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини