Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.08.2017 г.

Спирея (Spiraea)

Спиреите са много често срещани декоративни храсти в градината. Не само се търсят за чара и красотата им, но защото са много полезни. Растат единично или в групи. Не мръзнат. Сухоустойчиви са. Издържат на замърсения въздух и затова красят улици и булеварди. Макар да предпочитат плодородни почви, добре оцеляват на бедни, каменисти и варовити. Разперената им здрава коренова система ги прави издръжливи на рушащи се брегове и скатове, които задържат и укрепват. На височина варират от 0,50 м до 5 м. Това ги прави търсени за ниска бордюрна украса и за висока жива ограда. Клоните им биват изправени, увиснали или пълзящи. Листата им са опадливи, а формата им различна. Едни спиреи имат удължени листа, а други са със закръглени листа и сърцевидни. Видовете спиреи цъфтят по различно време, като се започне от края на април през целия летен сезон, та чак до есента. За прегледност спиреите допълнително се разграничават на пролетно цъфтящи в бяло и лятно цъфтящите цъфтят в розово и червено обагрени цветове.
Доскоро ни радваше майският сняг или Spiraea Thunbergii. Ловко се промушваше между люляците и налагаше пролетната си белоснежна премяна. Спирея тунбергии естествено расте в Япония и Китай, но расте и при нас често в градината. Ръбестите клони на този вид се огъват и увисват под тежестта на цветовете. Листата са удължени и остри към върха. Майският сняг е много търсен, защото не мръзне и лесно се възпроизвежда чрез загърляне, или чрез зрели резници. Спирея тунбергии издържа на бедни и сухи почви и не се нуждае от много грижи. От месец юни започват да стартират цветовете в розово и червено на летните спиреи. Една от тях е спирея японика (Sp. Japonica). Нейна родина са Япония и Китай.
На височина достига метър и половина. Листата й са закръглени. Цветовете са по върховете на клоните и изглеждат като полукълбовидни китки в бредорозово.
Много красива лятно цъфтяща спирея е спирея бела (Sp. Bella). Тя произхожда от Хималайската област. Тя е с височина до един метър и с много разперени клони. Освен вегетативно и чрез отводи, може да се размножава чрез деление на храста през есента или ранна пролет. Спиреите се поддават на формиране и освен да красят градината, могат и да я ограждат, когато се формират с ножица.
Ако искаме да отглеждаме спирея в градината, трябва да търсим най-светлата част, защото спиреите са светлолюбиви храсти.

Спирея (Spiraea)
5975
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Спирея (Spiraea) - нежни бели цветове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини