Начало » Хоби земеделие » Цветарство
16.08.2017 г.

Ако листата на цикламата жълтеят, а цветовете се деформират

Установените промени в развитието на цикламата могат да се дължат на болест или неприятел. Кафявото гниене опасна болест по цикламите, която започва с появата на подобни признаци. Причинява се от почвенообитаващата гъба Fusarium oxysporum. От почвата гъбата прониква в корените и грудката през рани. Тя преминава в проводящите съдове, развива се в тях и ги запушва. Заразените растения започват да жълтеят и увяхват. Пожълтяването обхваща най-напред долните листа. По-късно корените загниват. Растенията не се развиват и престават да цъфтят.
Листни въшки от няколко вида нападат цикламите и най-често са памуковата (тъмнозелена) и бобовата (черна). Те се появяват по долната страна на листата, особено по младите, връхчетата и пъпките и смучат сок от тях. В началото листата леко избледняват, по-късно при намножаването на въшките изжълтяват напълно. Младите листенца се деформират и завиват. Пъпките не се развиват.
Ягодовият акар (Tarsonemus pallidus) е опасен неприятел на ягодите, но се среща и по цикламата. Възрастният акар има овалнопродълговато тяло с белезникав цвят. Той е дребен и с просто око трудно се забелязва. Зимува като възрастна женска в основата на дръжките на листата. Женските снасят яйцата си в още неразвитите листа на цикламата. Ларвите и възрастните смучат сок от долната страна на листата. Растенията силно изостават. Пъпките не се развиват. Листата се деформират, пожълтяват и изсъхват.
Неподходящите условия на отглеждане са също причина за лошото развитие на цикламата. През периода за образуване на пъпките и при цъфтежа, тя изисква място с повече светлина, но защитено от преките слънчеви лъчи. Оптималната температура е 12-15С, при нормална, дори малко по-висока влажност на въздуха. При отглеждане в по-топло помещение цветовете и листата започват да изсъхват и да опадат.
Полива се редовно, но умерено. Водата се изсипва в подолжката на саксията. Два часа по-късно непоетата вода се изхвърля. При поливането не трябва да попада вода върху листата.

Срещу кафявото гниене в началото на появата на болестта могат да се направят 1-2 поливки в интервал 10-14 дни с препаратите превикур 607СЛ – 1,5 мл, дитан М45 – 4 г или топсин М70 – 1,5 г. Дозата е за 1 литър вода.
Срещу листните въшки и ягодовия акар пръскане с един от препаратите: талстар 10ЕК – 0,3 мл или пираника 20ВП – 0,25 г. Дозата е за 1 литър вода. Тези препарати засягат и двата вида неприятели. Срещу листните въшки цветята могат да се пръскат и с обикновен сапун – 10 г размит в 1 литър вода.
Преди да се предприеме третиране с химически препарати, е необходимо да се преценят условията на отглеждане на цикламата и, ако те са неподходящи, да се потърси начин да се подобрят.

Ако листата на цикламата жълтеят, а цветовете се деформират
40334
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Жълтеят ли листата, поливате с твърда вода
Завиването на листата при доматите не е болестно състояние
Надлъжното завиване на листата на розата
Причина за това е церкоспориозата
Ако листата на банана исзъхват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини