Пролетта е в разгара си. Слънчевото греене и температурите чувствително се повишават. Средната месечна температура за равнините е 16-18 градуса, а по Черноморието и високите полета - 14-16. Сланите са изключителна рядкост в равнините области на страната и са по-възможни в по-високите полета. Майските валежи са интензивни и краткотрайни. Овошките навлизат в период на буен растеж, който се благоприятства от високите температури и доброто овлажняване. За овощаря дните на май са изпълнени с работа:
- поддържането на почвата чиста от плевели е постоянна грижа през целия месец, защото плевелната растителност бързо избуява;
- извършват се допълнителни операции за формиране на короните на младите дръвчета;
- извършва се филизене при всички нуждаещи се от тази операция дръвчета, независимо от вида и възрастта им и пензиране при прасковата;
- прореждат се плодовете на прасковата;
- правят се следцъфтежните поливки 10-15 дни след прецъфтяването на съответния овощен вид;
- ягодоплодните храсти се окопават веднъж или два пъти през месеца и с окопаването се внасят азотни торове за подхранване.
- окопават се ягодите за премахване на плевелите и се застила слама за опазване на плодовете от зацапване, ако не се отглеждат върху полиетиленово фолио;
- продължават пръсканията срещу някои болести и неприятели от предния месец и започва борба с новопояваващи се вредители;
- започват да зреят ягодите и черешите, което налага и съответна подготовка за беритбата.