Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.08.2017 г.

Тревният килим от тревен чим

Преди да предприемете затревяване с тревен чим или да се вземат всякакви мерки по поръчка и доставка има няколко важни задачи, които трябва да свършите. Най-важното е подготовката на терена. Почистете от боклуци и строителни отпадъци, след което придайте желаната форма на терена и подравнете фино. Добър ефект преди нареждането на тревня чим дава наторяването на терена. Това може да се извърши с органични торове по време на основната обработка на почвата или с минерални торове, след като теренът е вече подравнен и готов за затревяване.
Внасянето на минералните торове трябва да бъде последвано от незабавно поливане, за да могат де да се разтворят.

След като тревният чим е поръчан и докаран на обекта или терена, който ще бъде затревяван, се пристъпва към неговото разтоварване. В повечето случаи той е натоварен на палета и е с правоъгълна форма. Нареден е разгънат като листове или на ролки. Разтоварването става като тревните чимове се вземат от палетата и се нареждат на терена горе долу както ще се поставят и ще бъдат редени. Не трябва да се допуска застояването на чимовете един върху друг на палетата. Това може да доведе до тяхното изсъхване и наушаване на вида им, с което няма да се постигне желания ефект от тревния килим. След като тревният чим е разтоварен и нареден на терена, се пристъпва и към финото му нареждане. Това става като две съседни парчета се хващат и се прилепват едно към друго, като се гледа между тях да не остава растояние, за да не влиза въздух при корените, което води до изсъхване на парчето. След като манипулацията се повтори с всички чимове и площта, която имаме е запълнена, може да се счита, че чимът е нареден. След като е нареден, върху него и цялата площ се минава с валяк, за да се уплътни плътно към земната повърхност и да се намалят шансовете за проникване на въздух. След като се уверим, че сме уплътнили цялата площ, се пристъпва към следващата манипулация, а именно поливането.

След като положите трвния чим, уплатнете го и го полейте обилно. Валирането и поливането се повтарят всеки ден в продължение на седмица. За по–бързо вкореняване към почвения субстрат може да се предприеме и едно интензивно торене с амониева силитра. Това интензивно торене се прави три пъти през 10 дни. Торенето дава много добър ефект и тревният килим става невероятен за кратко време. Има някои недопустими мероприятия като косене на трева, аериране и др. Те не трябва да се правят непосредствено след полагане на тревния чим, защото могат да доведат до отлепването му и до разкъсването му. Първото косене е хубаво да се направи в края на първата, даже края на втората седмица, когато тревният чим вече се е прихванал. Аерирането се прави рано напролет, за да се разрохка почвата и да се подобри нейният въздушен режим. Полагането на тревния чим не е сложна задача, но трябва да се внимава с последователността на мероприятията и спазването на нормативните времена.

Тревният килим от тревен чим
4666
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини