Начало » Новини » Страната
04.08.2017 г.

Земеделският бранш организира трета дискусия за бъдещето на ОСП

sinor

Продължава поредицата дебати за изготвяне на единната българска позиция по бъдещата Общата селскостопанска политика след 2020, съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България. Работната група към „Национален земеделски форум – ОСП след 2020“, в която участват над 30 браншови организации от агросектора, се събира на трето заседание на 8 август, вторник в Хотел „Калиста“ - Старозагорски минерални бани.

По инициатива на министерството на земеделието в работната среща ще участва министър Румен Порожанов и неговият екип. Акцент в дискусията ще бъде вторият стълб на ОСП – Програма за развитие на селските райони, пазарните мерки на подкрепа и механизмите за управление на риска в земеделието.

Ще бъдат разгледани и съпоставени механизмите, по които се прилагат директните плащания чрез схемите за единно плащане на площ и за базовото плащане.

Участниците ще подложат на дискусия и други актуални теми като мястото на зелените плащания, инвестиционните мерки срещу финансови инструменти и трябва ли екологичните изисквания да бъдат по-силно застъпени в ОСП след 2020.

Предвидена е и презентация, обобщаваща всички разгледани до момента позиции на други държави членки и НПО - представени на ниво ЕС, чиято цел е очертаване на основните мнения и идентифициране мястото на страната ни.

Дискусията ще продължи със синтезирано представяне на „документите за  размисъл на ЕК“ и разглеждане на 5-те сценария в бъдещото финансиране на ЕС.

От „Центъра за икономически изследвания в селското стопанство“ към Института по аграрана икономика, ССА ще презентират световната практика в управлението на риска в земеделието в ЕС, САЩ и Канада, въз основа на което да протече свободна дискусия по темата. 

В панела, посветен на пазарните мерки за подкрепа, ще бъдат дискутирани прилаганите до момента схеми като „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, Националните програми за сектори лозаро-винарство и пчеларство, интервенция на пазара и пр. Работната група ще анализира тяхната ефективност и ще постави въпроса дали следва да бъде продължено прилагането им след 2020 г.

 До този момент работната група проведе две заседания, в резултат на което браншовиците се обединиха около позицията, че ОСП след 2020 трябва да има адекватен на целите и стабилен бюджет, структурата с два стълба да бъде запазена, силно застъпена обвързана подкрепа, надградена по отношение на качеството, запазване на директните плащания, сближаване нивата на подпомагане между държавите членки, реално опростяване, по-голяма гъвкавост и др.

Земеделският бранш организира трета дискусия за бъдещето на ОСП
7069
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Вторият от серията дебати по бъдещата ОСП се провежда на 21 септември
Алън Матюс: След 2020 г. фермерите ще се сблъскат с един различен свят
Преди крайния срок
Резултатите от националното допитване за ОСП ще бъдат готови до края на юли
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини