Сиренето от Каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на конюгирани (извлечени от линоленовата киселина) мастни киселини, които са важни за борбата със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания, предотвратяващи образуването на тромби. Сиренето от тази порода овце съдържа 6% мастни киселини, сочат проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии.
Тези изследвания са били представени на среща на председателя на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателя проф. д-р Мая Игнатова с научния колектив на института, съобщиха от академията.
Разисквани са и широк кръг от актуални и наболели въпроси, свързани с пряката научна дейност. Ш при тази среща проф. д-р Николов наблегна на желанието си да се работи за кариерното израстване на младите учени и за съхраняването на приемствеността между поколенията.
Поставени са и въпросите за обединяване на специалистите от системата в общи екипи за гарантиране успешната работа по приоритетните направления.
Председателят на академията призова учените да съдействат за постоянното привличане на общественото внимание върху дейностите, които определят идентичността и разпознаваемостта на отделните структурни звена в системата на ССА. Приоритет в научната работа трябва да бъдат както фундаменталните, така и приложните изследвания, свързани с популяризиране и утвърждаване на българските научни разработки със защитени интелектуални права.
Колективът запозна ръководството на ССА с разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.