Начало » Новини » Страната
24.07.2017 г.

Протест от риболовци срещу язовирите Цанков камък и Яденица

sinor

Сдружението на пъстървовите риболовци „Балканка” организира на 25 юли 2017 /вторник/, от 8.00 до 9.30 ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза” №22, София, протест против изтребването на пъстървата в река Въча заради язовир „Цанков камък” и против допускането следващата подобна далавера с язовир „Яденица”.

Скандалният язовир „Цанков камък” не само коства на всички ни над милиард, но е и причина за унищожението на популацията от пъстърва по река Въча, съобщиха еколози. Течащият като решето заради карстовите скали язовир е пресушен от НЕК за поредното търсене откъде изтича водата и поредното бетониране на коритото му.

В края на миналата седмица НЕК отново пресуши реката напълно, като този път риболовците направиха снимки и видеоклипове. МОСВ беше информирано още първия път, но без реакция!

На същия участък под  язовирната стена се провеждат републиканските първенства по риболов на пъстърва и мястото е зарибено с парите на въдичарите, както и със средства от Българската федерация по риболовни спортове.

От НЕК се оправдават с поредния ремонт и наливане на пари в безумната гордост на съвременната българска хидротехника. Държавната компания не обелва и дума за престъпното начинание да се построи язовир на място, където водата просто потъва в скалите. Този безумен проект обаче не е повод за изтребване на тонове балканска пъстърва.

Рибарите очакват яз. „Яденица” да стане ново епохално източване на държавни и европейски средства. Припомняме, че цената на язовир „Цанков камък” ескалира многократно под вещото ръководство на хидролог номер едно на републиката. Сега отново съвременната българска хидротехническа мисъл се е съюзила в умисъл да загроби няколкостотин милиона в неособено ефективен проект, само и само за да оправдае смисъла от съществуванието си.

Язовир Яденица е с обем на каменно-насипната стена 2,5млн кубически метра. Полезният обем е само 9.2млн кубически метра, а мъртвият обем – 4,3млн кубически метра.

Отношението на полезен обем на водата, към обем на стената, и отношението на полезен обем, към мъртъв обем, определят чудовищна неефективност на язовир Яденица. По тези показатели той ще е най-глупавия язовир в света! За сравнение: при язовир Искър например, тези показатели са няколко хиляди пъти по-високи.

Язовир Яденица ще се строи в опасна сеизмична зона! По трасето на реверсивния напорен тунел до язовир Чаира има поне 10 /десет/ тектонски разлома! Яденишкият разлом, широк около 30 /трийсет/ метра, минава по ръба на язовирното легло и непосредствено до стената, в зоната на енергогасителя. При такива условия нормите за проектиране на сгради и съоръжения в сеизмични райони забранявят строителството на язовири заради рисковете за населените места под язовира!

Риболовците излизат и против опита на правителството да допусне повтарянето на далаверата „Цанков камък”, този път в Рила планина. На заседание в МОСВ на 25 юли се очаква да одобрят скандалните доклади по ОВОС за проектирания яз. „Яденица”, който напълно ще съсипе едноименната река. Нещо повече, под благовидния предлог за увеличаване на капацитета на ПАВЕЦ „Чаира управляващите готвят страшна далавера като повторят едно към едно престъплението „Цанков камък”!

Язовир „Яденица” ще бъде построен в геоложки условия, по лоши от карста на Въча. Множеството разломи, тектонски нарушения и пукнатини в ложето на язовир Яденица в Рила гарантират, че и новият язовир ще глътне стотици милиони за бетонирането на цялото му корито, а бездънната далавера ще продължава с подобно наливане и доливане на бетон в „ремонти” с години. За пъстървата, за определената защитена зона от Натура 2000 "Яденица" или за нарочно необявената зона от Натура 2000 Рила Буфер, които ще бъдат унищожени, както и за опазването на природата, никой не мисли. Още по-малко се мисли за средствата на данъкоплатците, които ще се изхарчат безумно.

А защо протестът ще е пред МОСВ, а не пред Министерство на енергетиката - защото

сдружение „Балканка“ е внесло в МОСВ възражение срещу доклада за ОВОС на язовир Яденица. Описаните проблеми обаче, няма да попречат на Висшия експертен екологичен съвет на МОСВ да одобри докладите за поредното престъпление на НЕК.

МОСВ ще разреши строителството на новия язовир Яденица и не е луд тоя, който лапа баницата... Затова протестираме пред тоя, който ще му я даде!

Сдружение Балканка се надява и прокуратурата да се задейства по двата случая с Яденица и с каскадата Джерман Скакавица. 

Протест от риболовци срещу язовирите Цанков камък и Яденица
20371
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Експерти на МЗХ прецизират условията и начина на стопанисване на държавните язовири
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Първи стъпки към промени
Нова дирекция “Хидромелиорации” поема проблемите с напояването
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини