Тъжна е гледката по традиционните тържища в Южна България, където в сезона на зеленчука дори доматът по сергиите вече не е български, а внос от Полша. Европейските щайги пълнят складовете на търговците, а по лицата им съзираш недоволство от това, че дори поляците, които преди 20 години нямаха никакви традиции в зеленчукопроизводството с изключение на картофите, днес са на светлинни години пред нас.
„Искаш ли да ти кажа какъв сорт домати продавам сега – „Срам за България”, това са доматите от Полша”, които ги гледаш около мен”. Така търговец от тържището в пловдивското село Първенец мрачно се шегува с бизнеса, който храни семейството му повече от 15 години.
То майтап, майтап, ама на хората от региона хич не им е до смях. Защото не може полското правителство да се ориентира навреме и да организира стимули за развитие на оранжерийното производство в региони, богати с минерални извори, така че днес техните фермери да пълнят европейските пазари с домати. А в същото време родните градинари да изнемогват с разрушената напоителна система в страната, заради която това лято всичко изгоря, мрачно заключава търговецът.
Заедно със съпругата и сина той отдавна си вади хляба с търговия на едро, въпреки че по професия е агроном. До миналата година основните му снабдители са производители от региона. Това лято обаче всички са във фалит. Той дава пример с производител от Първенец, който пролетта успява с кредити да засади 300 декара домати и 120 декара зеле, но заради градушката и сушата – всичко е унищожено.
Затова и това лято за първи път търговците са принудени да продават вносната стока, която като вкус няма нищо общо с българския домат, но е здрава и извадена като от матрица. На всичко отгоре и цената й е по-висока – килограм полски домати на борсата вървят по 1,70 лв.
Тук таме някой дребен производител от региона е успял да спаси продукцията си и да я извади на пазара, но заради сушата неговите домати са на петна, с недобър търговски вид, затова и цените се движат между 1,50 и 1,60 лв. за кг.
Бегъл поглед върху останалите складове показва, че в разгара на сезона единственото изобилие е от лук – има го във всякакви разфасовки, а цените са почти два пъти по-високи от миналата година.
На едро килограм стар лук върви по 80 ст., а българският чесън е 4,20 лв.
Малко по-голямо е изобилието от пипер, който за радост е български. Цените варират между 1,10 и 1,40 лв. за килограм.
Огромен е интересът и към десертното грозде, което местни стопани щедро предлагат на сергиите.
Тук има друг нов елемент – от две години румънски търговци масово обикалят региона и купуват от качествената стока.
Стопаните също са доволни, защото българските изкупвачи предлагат унизително ниски цени, докато румънците не се пазарят и търговията върви, обясниха лозари от региона.
Екатерина Стоилова