Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.07.2017 г.

Причини за пожълтяването на малините

Полезни съвети
Причини за пожълтяването на малините

Ако малините внезапно са почнали да пожълтяват, трябва да бъдат потърсени причините, иначе рискуваме да останем без реколта, а и самото растение може да изсъхне.

Ако пожълтяват листната маса и стъблата, но не при всички растения, има голяма вероятност за поражения от бактериален рак по корените. Основният симптом е удебелявания по корените, а за да го устатовим, трябва да изкопаем 2 храста с корените. Освен това малините губят вкус, листата пожълтяват и опадат, а новите ластари са много къси.

В най-голяма степен от заболяването страдат старите храсти. Най-доброто решение е болните растения да бъдат изкопани и изгорени, тъй като лечението е невъзможно. Като превантивни мерки се препоръчва отстраняването на плевелите, засаждане на малините след бобови култури, преглеждане на корените при пресаждане на малините, като при най-малък признак за заболяването растенията се изгарят, и подхранване с фосфорно-калиеви торове и прегоряла оборска тор.

В дъждовни години малините могат да заболеят от ръжда. По горната повърхност на листата се появяват спори с жълт до оранжев цвят, а впоследствие листата пожълтяват изцяло, изсъхват и окапват.

И тук липсват средства за борба – болните храсти трябва да бъдат изгорени или закопани наесен. Като профилактични мерки се препоръчват събирането и изгарянето на опадалите листа, подхранване на пресадените храсти с прегоряла оборска тор напролет и засаждане на сортове, устойчиви към ръждата по малините.

Пожълтяването на малините обаче може да е следствие от инфекциозна (вирусна) хлороза. Листата на болните храсти се деформират и смаляват, а ластарите на практика не растат, ягодите са сухи и дори вдървени, не стават за консумация. И тук болните храсти трябва да бъдат унищожени. Трябва да се има предвид, че инфекциозната хлороза се разпространява от въшките, затова трябва да се води борба с тях.

Освен това инфекциозната хлороза трябва да бъде отличавана от обикновената, причинявана от недостига на желязо – при последната листата не се смаляват, а ластарите растат нормално.

Като превантивни мерки се препоръчват унищожаването на въшките и на болните храсти, за да не се заразят останалите, подхранване с прегоряла оборска тор или компост и по-рядко, но по-обилно поливане.

Причини за пожълтяването на малините
4765

Последни материали
Виж
Проект
Проект помага за информираността на българските земеделски работници в Италия
Решения на Министерския съвет
План за сътрудничество между малките и средни предприятия на България и Сърбия
Проекти
До три години България ще изнесе 640 тона шафранови луковици за Китай
Решения на Министерския съвет
България ще участва за втори път с национален щанд на изложение в Рияд
Незаконните сечи са основен проблем
WWF и Интерпол започват проект срещу престъпленията в горите
Близо 80 на сто от доставките са от български фермери
Само в една търговска верига са продадени 90 хиляди тона плодове и зеленчуци през миналата година
Свързани материали
Виж
Липсата на складови помещения и конкуренцията от чужбина задълбочават проблема
Ниските цени на малините изхвърлят от пазара дребните производители в Сърбия
Зимна ревизия в малините
Малини се садят наесен и напролет
Гпижи в градината
Малините се нуждаят от есенно подхранване
Новите издънки на малините трябва да се подкъсят
Браншът отчита екстремно лоша година
Божидар Петков: Като председател на Съвета на ЕС очаквахме от министър Порожанов да защити малинопроизводството
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам