Субсидиите, отпуснати между октомври 2016 г. и януари 2017 г. за свиване на производство на мляко в държавите от Европейския съюз, са довели до 834 хил. тона по-малко мляко на пазара, като това е основната причина за поскъпването на продукта в общността. Това сочат данни на Европейската комисия, цитирани от електронното издание УкрАгроКонсалт. Средната цена на суровото мляко, изкупувано от фермерите в ЕС през април, е достигнала 32,79 евроцента за килограм, или с 21% повече, отколкото през същия месец на 2016 г., отчитат от комисията.
Освен повишаването на средствата, получавани от фермерите за производство на единица продукция, целта на приложената схема бе балансиране на пазара на общността и преодоляване на последиците от кризата в млечния сектор чрез свиване на количествата мляко, предлагани на пазара.
В осъществяванетто ѝ се включиха 48 хил. фермери от ЕС, а от предвидения за целта бюджет от 150 млн. евро около 112 млн. евро бяха използвани за компенсиране на усилията им за свиване на производството на мляко.
Те получиха по 14 евроцента за всеки килограм мляко, който не бе произведен, като субсидиите бяха изплатени от националните власти въз основа на доказано свиване на производството.