Начало » Новини » Страната
04.07.2017 г.

Пластмасовите торбички – все по-масови замърсители, ограничени само на хартия

sinor

По повод 3 юли, Международния ден за свят без пластмасови торбички, екоорганизациите  „Грийнпийс" и „За Земята“ застанаха пред сградата на Министерството на околната среда и водите, за да поискат от министъра на околната среда и водите Нено Димов да предприеме незабавни и решителни мерки за спиране на замърсяването с найлонови торбички. Последиците от прекомерната употреба на пластмасови пазарски торбички бяха онагледени с помощта на аквариум, пълен с морските обитатели на бъдещето – водорасли и рибки, направени от пластмасови торбички. Участниците в събитието показаха и плакати с посланията на кампанията.

В резултат на големия медиен интерес към акцията екоминистерството покани трима представители на активистите на среща за обсъждане на исканията им. По време на срещата със зам. министър Николай Кънчев и Славея Стоянова, шеф на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“, стана ясно, че министерството не възнамерява да предприеме допълнителни стъпки за намаляване на замърсяването с пластмасови торбички.

Въпреки уверенията от представителите на отговорната институция, че въведената през 2011 г. еко-такса дава положителен резултат, статистическите данни на НСИ сочат обратното - отчита се скок от 30% в продажбите на полиетиленови торбички за периода 2011-2014 г. В действителност огромна част от пазарските торбички в търговската мрежа не са подложени на еко-такса, а контрол върху прилагането на новите изисквания към търговците също липсва.

Това бездействие и минимално прилагане на европейската директива води не само до продължаване и задълбочаване на повсеместното замърсяване с пластмасови торбички, но и до пропуснати приходи за държавния бюджет от еко-такси, които биха могли да послужат за по-ефективни обществени информационни кампании.

Докато в България един човек използва минимум 400 пластмасови торбички на година, жителите на Дания и Финландия използват по едва по 18 пластмасови торбички годишно.

Представителите на министерството и на еко-организациите се съгласиха, че биха могли да си сътрудничат в усилията за повишаване на съзнанието на хората относно този проблем.

Еко-организациите внесоха официално писмо до министъра, с което настояват за следните мерки:

1) Въвеждане на задължителна количествена цел за намаляване на потреблението за тънките пластмасови торбички за пазаруване (до 50 микрона дебелина) от 90 торбички на човек до 31 декември 2019 г. и 40 торбички на човек до 31 декември 2023 г.

2) Въвеждането на продуктова такса за всички еднократни пластмасови торбички за пазаруване без изключение (вкл. много тънките под 15 микрона) до 31 декември 2018 г.

3) Налагане на окончателна забрана на пластмасовите торбички за еднократна употреба при постигане на максимална ефективност на мярката таксуване – т.е. при спадане и на абсолютното потребление, и на приходите от таксата, но не по-късно от 2025 г.

Пластмасовите торбички – все по-масови замърсители, ограничени само на хартия
4654
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
ЕК с нови екоизисквания към производителите на пластмасови пелети
В рамките на борбата с трайните отпадъци
Великобритания забрани пластмасовите сламки и клечки за уши
Полезни съвети
Осигуряваме постоянна влажност на разсада със самоделни съдове от пластмасови бутилки
Пластмасовите скари могат да служат няколко сезона
Наука и бизнес
Бактерии се научиха да ядат пластмасовите бутилки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини