10-11-2005 г. При големи площи, засети с моркови, те може да се извадят, без да се повредят, с помощта на специална нож скоба, която се нагласява на дълбочина 20-22 см в зависимост от дължината на кореноплодите. Движейки се в почвата, скобата подкопава морковите, без да ги изважда. Самото изваждане става ръчно, като листата се изрязват ниска над челото на кореноплодите. За успешното пласиране на продукцията, тя се сортира. Стандартната фракция включва кореноплоди с диаметър над 2 см, без деформации, без механични повреди, без загиване или повреди от вредители. Нестандартната продукция при сортирането може да се използва за храна на животните. Ако извозването на морковите се забави, те временно може да се съхранят на ниски купчинки, покрити с рогозки, слама или други подходящи материали, за да не вехнат. При това трябва да се има предвид, че употребата на изрязаните листа от морковите за покриване на кореноплодите не е желателно, защото листата пречат на нормалния въздушен обмен. При дъждовно време изваждането на морковите може да стане на етапи - подкопаване, оставяне на кореноплодите в почвата до подходящ момент за изваждане, събиране на малки купчинки с изнесена навън листна маса, покриване, сортиране и оползотворяване по предназначение. Трябва да се има предвид, че продължителното оставане на кореноплодите на полето в условията на често преваляване води до запарване, влошаване на качеството и до сериозни загуби на продукция. От в. Фермер