Фермерите в Нова Зеландия се опасяват, че традиционното животновъдство може да отиде в историята заради продукта на изгряващата компания Perfect Day Foods, базирана в Силициевата долина в САЩ, създала технология за приготвяне на мляко, за което изобщо не е необходима крава, съобщава електронното издание Хайтек. За целта се използват специални протеини, с които се зарежда триизмерен „принтер”.
Разбира се, това не е „печатане” на мляко в прекия смисъл на думата – в технологията се използва специален щам дрожди и вещество, съдържащо ДНК от крава. Това дава възможност на дрождите да произвеждат казеина, съдържащ се в истинското мляко. След това белтъчините се смесват с царевична захар и други съставки и се оставя да ферментира до получаването на подобна на мляко напитка.
Властите в Нова Зеландия обаче са категорични, че заместителите никога няма да победят оригинала, а фермерски организации в страната вече обявиха, че имат с какво да отговорят на изкуствената напитка, като най-напред ще бъдат вложени усилия в подобряване на традиционния производствен цикъл в млечното животновъдство.
Председателят на Фермерската асоциация на Нова Зеландия Ендрю Хъгард пък е убеден, че синтетичното мляко ще може пълноценно да се конкурира с истинското. Той смята, че това трябва да накара фермерите да преосмислят своята дейност, като й придадат по-голяма екологична насоченост и подобрят отношението към животните.
Хъгард има сериозни основания за думите си – едва ли не основният аргумент на потребителите за отказа от натуралното мляко е грижата за околната среда. Млечното животновъдство е отговорно за значителен дял от отделяните в атмосферата парникови газове, които са в основата на глобалното затопляне.