Начало » Пазари » Животинска продукция

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия

Синор.БГ / 24.01.2017 г.

sinor.bg

Млечните продукти присъстват в хранителния режим на всеки, но за да бъде реална ползата от консумацията им, използваното в производството им мляко трябва да бъде естествено, без странични добавки, убедени са от електронното издание „Вести”. Украинският технолог в млекопроизводството Валентин Ташчьов споделя как може да се провери прясното мляко за естествени и изкуствени добавки в домашни условия с подръчни средства.

Йодът ще покаже има ли добавено нишесте

За да доведат млякото до нужната гъстота, недобросъвестните производители добавят в него нишесте. Обикновено това се прави през есенно-зимния период, когато животните дават по-малко суровина и прясното мляко се приготвя от сухо, приготвено още през лятото. Когато трябва да бъде доведено до нужното състояние обаче, то става прекалено течно, затова производителят, за да скрие „възстановяването” му, се принуждава да добавя нишесте.

За да установите дали закупеното мляко е истинско, капнете в отделеното за проба количество няколко капки йод. Ако млякото е с естествен произход, то ще пожълтее, а ако има добавено нишесте, ще посинее.

Сметаната разкрива наличието на антибиотици

Ако производителят иска да спести време и средства от пастьоризирането на млякото, той добавя в него антибиотици, които забавят прокисването му. Медикаментите могат да попаднат в млечните продукти и от болни крави или от излекувани по-малко от 10 дни преди издояването на млякото.

Най-простият начин да проверите дали в прясното мляко има антибиотици е да оставите част от него да прокисне. За да ускорите процеса, добавете на чаша мляко чаена лъжичка сметана и оставете получената смес при стайна температура от 22-24 градуса по Целзий. Ако след 3-4 часа млякото прокисне, значи в него няма антибиотици.

Ако пък искате спешно да направите извара и използвате за целта 10-процентов разтвор на калциев хлорид, обърнете внимание колко бързо започва да се сгъстява млякото при добавяне на веществото. Колкото по-бързо става това, толкова по-слаба е вероятността в него да има антибиотици.

Спиртът изкарва водата наяве

За да определите дали в закупеното прясно мляко е добавена вода и в какво съотношение, смесете 50 грама от него със 100 грама спирт в бутилка, разтръскайте я в продължение на 2-3 минути и налейте полученото съдържание в купичка. Засечете след колко време ще започнат да се  отделят слоеве мляко. Ако това стане веднага, млякото не е разреждано, но ако се сгъсти чак след половин час, водата в него е около половината от съдържанието.

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия
63192
 

Последни материали
Виж
Тайната на успешните
Историята на мощния кооператив в Италия ВОГ започва от 19 век с 22-ма фермери
Времето ще се затопли към края на следващата седмица
Пиле по мексикански
Испания стартира Национална филмова поредица за жени от селските райони
Бобовите култури фиксират азота и обогатяват почвата
Не са завършени процедурите за износ на българска пшеница, рапичен шрот и фуражи за Китай
Свързани материали
Виж
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е спаднал с 0,6% спрямо август
По ПРСР 2014-2020 и мярката за инвестиции в земеделски стопанства
Над 300 милиона лева безвъзмездна помощ са разплатени в млечния сектор
С молитва за хубаво време стартира Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит
Млечният път през вековете
Луковит се подготвя за събор на фермери и техните млечни продукти
Българското мляко намалява, вносът расте
Румъния внася у нас повече мляко и млечни продукти, отколкото е целия български износ
Държавна комисия по стоковите борси и тържищата
Есен 2025: Гроздето поевтинява, но месото и млечните продукти поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини