Начало » Пазари » Животинска продукция
24.01.2017 г.

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия

sinor.bg

Млечните продукти присъстват в хранителния режим на всеки, но за да бъде реална ползата от консумацията им, използваното в производството им мляко трябва да бъде естествено, без странични добавки, убедени са от електронното издание „Вести”. Украинският технолог в млекопроизводството Валентин Ташчьов споделя как може да се провери прясното мляко за естествени и изкуствени добавки в домашни условия с подръчни средства.

Йодът ще покаже има ли добавено нишесте

За да доведат млякото до нужната гъстота, недобросъвестните производители добавят в него нишесте. Обикновено това се прави през есенно-зимния период, когато животните дават по-малко суровина и прясното мляко се приготвя от сухо, приготвено още през лятото. Когато трябва да бъде доведено до нужното състояние обаче, то става прекалено течно, затова производителят, за да скрие „възстановяването” му, се принуждава да добавя нишесте.

За да установите дали закупеното мляко е истинско, капнете в отделеното за проба количество няколко капки йод. Ако млякото е с естествен произход, то ще пожълтее, а ако има добавено нишесте, ще посинее.

Сметаната разкрива наличието на антибиотици

Ако производителят иска да спести време и средства от пастьоризирането на млякото, той добавя в него антибиотици, които забавят прокисването му. Медикаментите могат да попаднат в млечните продукти и от болни крави или от излекувани по-малко от 10 дни преди издояването на млякото.

Най-простият начин да проверите дали в прясното мляко има антибиотици е да оставите част от него да прокисне. За да ускорите процеса, добавете на чаша мляко чаена лъжичка сметана и оставете получената смес при стайна температура от 22-24 градуса по Целзий. Ако след 3-4 часа млякото прокисне, значи в него няма антибиотици.

Ако пък искате спешно да направите извара и използвате за целта 10-процентов разтвор на калциев хлорид, обърнете внимание колко бързо започва да се сгъстява млякото при добавяне на веществото. Колкото по-бързо става това, толкова по-слаба е вероятността в него да има антибиотици.

Спиртът изкарва водата наяве

За да определите дали в закупеното прясно мляко е добавена вода и в какво съотношение, смесете 50 грама от него със 100 грама спирт в бутилка, разтръскайте я в продължение на 2-3 минути и налейте полученото съдържание в купичка. Засечете след колко време ще започнат да се  отделят слоеве мляко. Ако това стане веднага, млякото не е разреждано, но ако се сгъсти чак след половин час, водата в него е около половината от съдържанието.

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия
17532

Последни материали
Виж
Турските фермери печелят яко от „Венецуелската афера”
Наглост, граничеща с престъпление
Бракониери от Разложко с нагли заплахи над горските
Предстоящо
Глобален лидер в търговията с био продукция идва в България на форума InteliFresh 2019
Пазари
Цените на свинете за клане в ЕС се покачват
Да помислим за природата
Изпитаният калиев перманганат за здрави и силни растения
Бъдеща ОСП
Евродепутати с компромисно решение праговете на плащанията да паднат до 80 хил. евро след 2020 г.
Свързани материали
Виж
Ръководство за добри хигиенни практики
Нови строги правила към фермите, свързани с кръстосаното съответствие – втора част
Статистика
Къде е България в изкупните цени на млякото през 2018 г.
Важно за фермера
До 11 март Еврокомисията приема предложения за промени в наредба 26 за директните продажби
CAPA
До 2030 г. производството на мляко в Евросъюза ще нарасне с 16 млн. тона
Всички видове светлина вредят на млечните продукти
Отчет
Точно 23 560 са посетили изложенията за храни в началото на ноември
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам