Начало » Пазари » Животинска продукция
24.01.2017 г.

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия

sinor.bg

Млечните продукти присъстват в хранителния режим на всеки, но за да бъде реална ползата от консумацията им, използваното в производството им мляко трябва да бъде естествено, без странични добавки, убедени са от електронното издание „Вести”. Украинският технолог в млекопроизводството Валентин Ташчьов споделя как може да се провери прясното мляко за естествени и изкуствени добавки в домашни условия с подръчни средства.

Йодът ще покаже има ли добавено нишесте

За да доведат млякото до нужната гъстота, недобросъвестните производители добавят в него нишесте. Обикновено това се прави през есенно-зимния период, когато животните дават по-малко суровина и прясното мляко се приготвя от сухо, приготвено още през лятото. Когато трябва да бъде доведено до нужното състояние обаче, то става прекалено течно, затова производителят, за да скрие „възстановяването” му, се принуждава да добавя нишесте.

За да установите дали закупеното мляко е истинско, капнете в отделеното за проба количество няколко капки йод. Ако млякото е с естествен произход, то ще пожълтее, а ако има добавено нишесте, ще посинее.

Сметаната разкрива наличието на антибиотици

Ако производителят иска да спести време и средства от пастьоризирането на млякото, той добавя в него антибиотици, които забавят прокисването му. Медикаментите могат да попаднат в млечните продукти и от болни крави или от излекувани по-малко от 10 дни преди издояването на млякото.

Най-простият начин да проверите дали в прясното мляко има антибиотици е да оставите част от него да прокисне. За да ускорите процеса, добавете на чаша мляко чаена лъжичка сметана и оставете получената смес при стайна температура от 22-24 градуса по Целзий. Ако след 3-4 часа млякото прокисне, значи в него няма антибиотици.

Ако пък искате спешно да направите извара и използвате за целта 10-процентов разтвор на калциев хлорид, обърнете внимание колко бързо започва да се сгъстява млякото при добавяне на веществото. Колкото по-бързо става това, толкова по-слаба е вероятността в него да има антибиотици.

Спиртът изкарва водата наяве

За да определите дали в закупеното прясно мляко е добавена вода и в какво съотношение, смесете 50 грама от него със 100 грама спирт в бутилка, разтръскайте я в продължение на 2-3 минути и налейте полученото съдържание в купичка. Засечете след колко време ще започнат да се  отделят слоеве мляко. Ако това стане веднага, млякото не е разреждано, но ако се сгъсти чак след половин час, водата в него е около половината от съдържанието.

Как да проверим качеството на прясното мляко в домашни условия
61001
 

Последни материали
Виж
Агнешки кебапчета
Изключение се очаква при скъпата царевица след значимо разширяване на площите
Сушата натиска прогнозите за реколтата от зърно в Турция
Въпреки отчетените значими ръстове в по-малки производителки
Запасите от ябълки и круши в Европа са под миналогодишните
Тази нощ тръгнах в 2:30 ч за борсата
Златан Караиванов: Искаме да направим кооператив на ягодата в Кричим, но има проблем
Препоръки за засаждане на тиквичките на открито
Лидери са слънчогледът с 3,5 милиона и царевицата с 2,9 милиона хектара
Фермерите в Украйна засяха близо 10 милиона хектара с пролетни култури
Свързани материали
Виж
Преработените количества мляко растат стабилно през последните години
МЗХ ще продължи подкрепата за производителите на традиционни продукти
Има ново изискване при подаване на документите
От 2 май ДФЗ отваря прием по училищните схеми за учебната 2025/2026 г.
Пушена скумрия с кисело мляко
Мляко за поливане и пръскане на разсада
По-високи цени на млякото в 24 държави от ЕС
Въвеждаме мита за американски селскостопански продукти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини