Начало » Новини » Света
26.05.2017 г.

Руско-турската търговия – уестърн, сапунена опера, или царят дава, пък пъдарят не дава

sinor

Поредните изстрели прозвучаха в уестърна „Търговия със селскостопански продукти между Русия и Турция”, та се наложи да се изчака да се разсее димът, за да стане ясно и на обикновения зрител, и на заклетия сеирджия, че и на самите участници в продукцията какво точно се е случило в поредния епизод.

Първите писъци дойдоха откъм руските износители – въпреки още неизсъхналото мастило на подписите под споразумение за премахване на ограниченията във взаимната търговия от 22 май в Истанбул, върху доставките на зърно и слънчоглед от Русия бяха наложени квоти в рамките на 15-30% от издаваните лицензи за безмитен внос.

Това на практика бе потвърдено от члена на управителния съвет на Съюза на износителите от Истанбул Зекерия Мете, цитиран от агенция „Новости”, който обясни смисъла на действията на организацията. „Ние разпределихме квоти за отделните държави, тъй като искаме да се застраховаме срещу ситуация, при която оставаме с празни ръце, ако в някоя от страните-доставчици възникнат проблеми.

Решението за ограничаване на вноса на всички видове селскостопанска продукция от Русия в рамките на 20-25% е взето от нашата организация, а не от министерството на икономиката. Ние решаваме, а министерството приема или не приема решението. Сега това решение вече е подкрепено. Утре пък в зависимост от промяната на обстоятелствата то може да бъде отменено”, каза Мете.

Оказва се обаче, че засадата, в която попаднаха руските износители, е била предварително добре подготвена. Ограниченията върху безмитните доставки на пшеница за преработка на вътрешния пазар са били въведени от турските власти преди 7-10 дни, но не са били обявени официално, съобщи пред „Блуумбърг” председателят на турските доставчици на зърно Гюлфем Ерен.

Последният изстрел, като че именно с цел класическо поддържане на напрежението в съвременна холивудска драма, дойде от турското министерство на икономиката, откъдето отрекоха въвеждането на нови ограничения. Турция спазва споразумението с Русия за премахване на търговските ограничения, а публикациите в средствата за масова информация за въвеждането на нови забрани не отговарят на истината, се посочва в писмено съобщение на ведомството. „Въпреки положителната атмосфера и положителните стъпки в политическите и икономическите отношения между Русия и Турция някои средства за масова информация публикуват новини за ограничаване на вноса на селскостопанска продукция от Русия, които не съответстват на действителността. Турция продължава да се придържа към постигнатите споразумения с Русия”, пише в документа.

Резултатът? Питайте руските износители дали получават лицензи за повече от 25-30% от заявената от тях за внос в Турция селскостопанска продукция. „Беше наивно да се предполага, че турците толкова лесно ще се откажат от идеята да си върнат правото на доставки на домати в Русия”, разсъждава един от тях, цитиран от руския вестник „Ведомости”.

Турция, както и Русия, защитава своя пазар, но се получава така, че за да се възползва от безмитния режим за внос на руска пшеница, сега турският вносител трябва да мисли откъде да купи 75% от желаното количество и чак тогава да вземе останалите 25% от Русия, смята той. Това създава много проблеми за вносителите – те трябва да променят маршрутите за транспортиране и да създават нови схеми за доставките. Според негов колега това се отразява зле на малките преработващи предприятия – те не могат да закупят партида под 3 хил. тона, а пък да поръчат 12 хил. тона за изпълнение на новите изисквания – такива количества просто не са им нужни. При това положение те ще бъдат принудени да се откажат напълно от покупките от Русия.

Проблемите в търговските отношения между двете държави възникнаха вследствие на чисто политически конфликт – в края на ноември 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач близо до турско-сирийската граница. След взаимни обвинения къде точно се е намирал сваленият самолет Русия въведе от 1 януари 2016 г. забрана върху вноса на определени селскостопански продукти от Турция. След официално извинение за инцидента със самолета от страна на Турция руските власти започнаха постепенно да отменят ограниченията върху отделни стоки, но категорично отказваха да сторят това за чувствителен за турските производители и износители продукт като доматите. Поради тази причина по искане на Съюза на износителите от Истанбул от 15 март тази година турското министерство на икономиката въведе мълчаливо допълнителен критерий за безмитен внос на част от селскостопанската продукция, а именно „страна на произход”, като не включи Русия в него. Това направи руското зърно и голяма част от маслодайните култури непродаваеми на турския пазар.

В началото на май след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган бе постигнато споразумение за премахване на ограничителните мерки във взаимната търговия с изключение на доматите, като в понеделник, 22 май, министрите на селското стопанство двете страни в присъствието на руския премиер Дмитрий Медведев подписаха съвместно изявление в този смисъл.

Руско-турската търговия – уестърн, сапунена опера, или царят дава, пък пъдарят не дава
7510
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Предстои забрана за движение на камиони в посока Истанбул
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Целта за тази година е да бъдат надхвърлени 4 милиона тона
Турция увеличава износа на брашно от и след миналогодишния рекорд
При ръст на доставките на слънчогледово масло от чужбина през втората му половина
Очертава се срив във вноса на слънчоглед в Турция през настоящия сезон
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини