Начало » Новини » Интервю
24.05.2017 г.

Фермерите се ориентират към мощни трактори над 300 конски сили

Георги Панчев, търговски директор на Мегатрон:

Всяка година „Мегатрон“ изненадва фермерите с нови решения, съобразени с възможностите на родния пазар. Това се видя и на тазгодишното изложение БАТА АГРО в Стара Загора, където земеделските производители можеха да се запознаят с интересни модели, някои от тях показани за първи път в България. За новостите през тази година Синор.БГ разговаря с търговския директор на „Мегатрон“ Георги Панчев.  

Г-н Панчев, с какво изненадвате потребителите тази пролет?

Предложенията ни са наистина много интересни, защото става въпрос за няколко премиери, които определено ще се оценят от фермерите. При комбайните предлагаме няколко подобрени серии, при които новото е в уголемения размер на ситата на почистващата система. Това вдига коефициента на полезно действие и позволява бързина и качество при овършаването, което е от изключително значение в разгара на кампанията.

На БАТА АГРО имахме изключителен интерес и към премиерата на най-новия трактор от серията 8400R с 450 конски сили максимална мощност. Това е изключително необходимо попълнение в нашето портфолио, защото чрез него ще отговорим на растящите потребности на фермерите.

Може ли да очертаете към какви мощности на техниката се ориентира българският производител?

През последните две години в България се забелязва интересна тенденция на усилено търсене на трактори с мощност над 300 конски сили. И това важи не само за нашата страна. В това отношение с политиката си John Deere напълно отговаря на това търсене, така че пътят, по който ще вървим, е именно към задоволяване на този вид потребности.

Ако досега тенденцията на окрупняване на стопанствата в Европа не беше мода, то напоследък в цял свят се наблюдава подобно нарастване на обработваемите площи.

Интересното е, че заради промените в климата мощната техника се търси не само от крупни арендатори, но и от средни по размер стопанства, за които е важно площите да се обработят бързо, защото имат все по-малък прозорец за действие. Виждате и тази пролет честите валежи как ограничават стопаните в работата на полето.

И ако преди те са успявали да обработват нивите с две малки тракторчета, сега заради изменението в климата фермерите трябва да приключват за кратко време. Вместо за 30 дни те имат скъсен период примерно от 10 дни, за да засеят и затова техниката е изключително натоварена.

Всичко това променя обемите на работа, така че трендът за продажба на големи машини и техника е пред нас и ние отговаряме на тези изисквания.

Какво друго от вашия парк привлича интереса на стопаните?     

Знаете, че „Мегатрон“ работи освен с John Deere и с компанията KUHN. На това изложение представихме техния прецизен култиватор Prolander 6000. Това не е типичният култиватор, който сме свикнали да виждаме. Уникалното в тази машина е, че той е мултифункционален и може да се ползва и за плитка обработка в стърнищата след жътва.

За да може да изпълнява двете функции, структурата на работните й органи е променена и така този култиватор може да издържа в тежки условия. В същото време работните части са и вибриращи, което пък позволява да раздробят хубаво едрите буци пръст, ако примерно е имало засушаване.

Освен KUHN на пазара има само още един производител на такъв тип машина, така че определено ще сме конкурентни. Този култиватор е изключително надежден и нямаме търпение да го пробваме в нашите работни условия.

Значи тази пролет стопаните за първи път могат да си я купят, така ли?

Да, буквално преди две седмици докарахме машината в България. Интересът към нея и в Европа се оказа изключително висок, затова очакваме търсене и от нашите производители.

Другата нова машина на KUHN, която за първи път се представя на пазара, е Discolander. Говорим за брана от тежък тип, далечен братовчед на познатия на нашите фермери Discover. Това не е нова машина за производителя, но за българските условия е премиера.

Можем да кажем, че тази брана има най-голям диаметър на дисковете - 710 мм, което за българските стандарти, се оказва, че е от значение, защото фермерите се опитват да орат с дисковата брана. При тази машина е интересен начинът на разгъване. За да може добре да захваща терена, закрепването на дисковата секция е направенo по различен начин и това е специфика на машината.

От предишния модел ние имаме продадени много машини, но тази е уникална като конструкция и затова очакваме голям интерес.

Какви са предложенията на „Мегатрон“ за животновъдите тази пролет?

Постарахме се да подберем и покажем техника за абсолютно всяка операция, която е свързана с дейността на един животновъд. Като компания, която работи с най-големите производители в областта на селскостопанската и строителна техника, ние разполагаме с висококачествени машини от четирите бранда - John Deere, KUHN, Bobcat и Doosan.

През последните три години компанията ни се фокусира върху техниката за животновъдния бранш, въпреки че тя винаги е била неизменна част от нашето портфолио. Истината е, че този бранш е притиснат от редица проблеми, свързани с финансирането и затова хората се страхуват да инвестират. За да преодолеем тази преграда, въведохме и лизинговите схеми, на които стопаните могат да разчитат.

Какви са новите ви предложения за разсрочено плащане?

Пазарът е свит и в световен мащаб и всички ние се опитваме да бъдем гъвкави в предложенията за техника. Защото целта е да сме максимално полезни на стопаните, като им предложим точната машина, която наистина би им свършила работа. От години „Мегатрон“ предлага облекчени условия за разсрочено плащане.

Мога да кажа, че най-новите условия на програмата на John Deere за финансиране на машини с марка John Deere са повече от приемливи и стопаните се убедиха в техните предимства. Примерно при комбайните лихвата може да стигне до 1,02%. А имаме и нулеви проценти лихви за някои трактори, които се изплащат за 3 години.

Може ли все пак да говорим за ръст в търсенето на машини за животновъдство?

Това, което забелязваме при животновъдите е, че повечето от тях не разчитат на евро програмите. Колкото до тенденциите, от тази година наистина забелязваме интерес към тези инвестиции.

Примерно в Южна България за първи път имахме поръчки за фолиращи машини – за опаковане на бали сено. Това е прикачен инвентар, който е по-скъп дори от малките трактори, но е крайно необходим за събиране и съхранение на фуража от пасищата и ливадите.

Определено има раздвижване за инвестициите в животновъдство. Примерно успяхме да изпълним проект за доставка на цяла линия в комбинация с нова косачка, сеносъбирачи, балиращи и фолиращи машини. Това е нестандартно голяма инвестиция за този сектор и по размер се равнява на покупката на комбайн от зърнопроизводителите.

Разбира се подобни проекти са единични случаи. Но предлагаме и различни опции за малки стопанства. Примерно, на БАТА АГРО ние показваме техника на изключително достъпни цени за по-малките фермери.

В тежки за фермерите години като тази, сигурността за сектора е изключително важна. Това е причината от февруари 2017 г. Мегатрон да въведе друго облекчение при продажбите, а именно, петгодишна гаранция за всички самоходни машини с марка John Deere - трактори, комбайни, силажокомбайни и самоходни пръскачки. По-рано стандартната гаранция на John Deere беше една година. С петгодишната гаранция, ние се опитваме да осигурим спокойствие на нашите клиенти при ползването на новата техника. Важно е също да отбележа, че машините с марка Bobcat, които предлагаме също са с по-дълга гаранция – три години.

Как върви пазарът на повторна покупка на нова техника срещу продажба на старата?

Тук наблюдаваме интересна тенденция на нарастване на тези продажби. Наскоро се проведе среща на дилърите на John Deere от цяла Европа, където колегите също очертаха подобна тенденция в техните държави.

Но разбира се и тук има детайли и те са свързани с оценката на старата техника.

Нормално е продавачът да иска да продаде своята машина по-скъпо, а купувачът – да я купи по-евтино, затова и трудно се стига до изгодна и за двете страни сделка. Освен това има и друг момент – докато в Европа старата техника се амортизира по-трудно, в условията на България машините се износват по-бързо.

Обяснението е просто – хората в България максимално натоварват техниката, защото разполагат с малко машини и искат бързо да обработят полетата. При изменението на климата тези проблеми изпъкнаха още повече, тъй като честите валежи също ограничават хората в работата на полето и те често претоварват машините над допустимите норми, за да приключат навреме. Докато в Европа средното натоварване на техниката в рамките на една година е 1000 часа, някои български фермери могат да стигнат до 3000 часа натоварване, което няма как да не се отрази върху машината.

Ние се стараем да сме максимално гъвкави, защото наистина трябва да отговорим на търсенето. Затова създадохме нов отдел, който нарекохме „Мегатрон селекшън“. Колегите там изцяло се занимават с техника втора употреба, като целта ни е да намираме качествени машини не само от България.

Имаме технически ресурси и разполагаме с кадри, така че сме насреща и по отношение на този пазар.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Фермерите се ориентират към мощни трактори над 300 конски сили
16997
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Bobcat помогна за възстановяването на 553 предприятия пострадали от земетресението в Турция
Компактните колесни товарачи L75 и L85 са усъвършенствани с характеристиките на високотехнологичния модел L95
John Deere обяви стратегическо партньорство със SpaceX за разширяване на свързаността в селските райони чрез сателитни комуникации
Чисто новият компактен колесен товарач L95 и изключително компактният телескопичен товарач TL25.60 на Bobcat
Bobcat с последни иновации на Агритехника 2023
Мегатрон става официален представител на John Deere и за Словения
НОВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН КОМПАКТЕН КОЛЕСЕН ТОВАРАЧ L95 ОТ BOBCAT
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини