Начало » Новини » Страната
22.05.2017 г.

Националният стандарт за опазване на българските гори влиза в сила от 16 август

sinor

Отделът за стандарти и политики към международната организация FSC (Forest Stewardship Council) одобри разработения за България национален стандарт за отговорно управление на горите, който влиза в сила на територията на страната от 16 август 2017 г. С това България се нарежда сред първите държави в Европа (успоредно с Франция и Португалия), довели до успешен край процеса по разработване на национални стандарти по горска сертификация в съответствие с най-новите изисквания на FSC.

Стандартът е разработен от национална работна група, координирана от WWF, с участието на представители на различни министерства, институции и организации.

 „Принципите и критериите на FSC осигуряват международно призната норма за отговорно управление на горите. Нуждата от адаптиране на регионално и национално ниво се налага от разнообразните законови, социални и географски различия, в чиито условия растат горите в различните части на света. По тази причина към принципите и критериите се разработват индикатори, адпатирани на национално ниво. Те отразяват местните специфики и задават конкретиката в изискванията за отговорно управление на горите в съответната държава” – разясни процеса Нели Дончева, ръководител програма „Гори” във WWF-България.

Одобрението от FSC е поредната важна стъпка към отговорното управление на горските ресурси в България.

Според изискванията на FSC националният стандарт влиза в сила три месеца след официалното му публикуване на сайта на организацията, т.е. на 16 август 2017 г. Това означава, че всички горски територии, които кандидатстват за сертификат, ще бъдат оценявани от сертифициращите фирми съгласно изискванията на националния стандарт, считано от тази дата.

За да запазят своя сертификат, всички сертифицирани към момента горски стопанства трябва да преминат през одит спрямо новите изисквания на националния стандарт в рамките на една година от датата на влизането му в сила, т.е. най-късно до 16 август 2018 г.

Какво означава този стандарт за България

Новият стандарт подобрява прилагането на високите норми към сертифицираните стопанства и фирмите. Той поставя изисквания, за чието спазване сертифициращите органи ще следят сертифицираните горски стопанства в рамките цялата територия на Република България. Стандартът е задължителен за прилагане от всички горски стопанства, които искат да се сертифицират по системата FSC в България и се отнася до всички типове гори, включително малки горскостопански единици и горскостопански единици с ниска интензивност на ползването.

FSC сертификацията се прилага в България от 2005 г. и WWF активно подпомага този процес, тъй като на глобално ниво това е един от най-ефективните инструменти за добро управление на горите. FSC сертификацията отчита интересите както на природата, така и на бизнеса и на местните общности и работещите в горите.

Разработването на националния FSC стандарт за България е инициирано от WWF-България през август 2014 г. Съгласно процедурата на FSC за изготвяне на национални стандарти е формирана работна група, която работи по текста на документа в периода август 2014 – октомври 2016 г. Работната група включва представители на трите основни и задължителни сектора, които имат отношение към управлението на горите – социален, природозащитен и икономически.

Националният стандарт за опазване на българските гори влиза в сила от 16 август
5654
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини