Начало » Пазари » Зърно
22.05.2017 г.

САЩ: Качествената българска пшеница води износа на зърно към рекорд

sinor

Износът на зърно от България е много по-силен от очакваното заради нарасналото търсене за износ и изключителното качество и количество на пшеничната реколта, както и на постоянно повишаващите се цени на зърнената култура от октомври 2016 г. досега. Това се посочва в доклад на Службата за селското стопанство в чужбина на министерството на земеделието на САЩ, цитиран от електронното издание World-Grain.

По данни на службата през селскостопанския сезон 2016-2017 г., приключващ на 30 юни, износът на пшеница вече е достигнал рекордно ниво заради обилното предлагане, много по-доброто качество и динамичното търсене, като към края на април са изнесени 3,9 млн. тона пшеница, или с 1,5 млн. повече, отколкото за същия период на миналия сезон. Активният износ дори е довел до силен спад на досега натрупаните запаси. Освен това за чужбина са изпратени 374 хил. тона ечемик и 867 хил. тона царевица.

Увеличаването на износа на пшеница е довело до застой в потреблението на вътрешния пазар, компенсирано от ръст в употребата на ечемик и царевица, най-вече за фураж и преработка, отчитат от службата. Оттам наблюдават постепенно понижение на използването на пшеница за производството на храни през последните 10 години, породено от промяната в хранителните навици на населението, в демографското състояние и начина на живот, без да споменават за покупателната способност.

Официалните данни за 2016 г. сочат, че тази тенденция се запазва, като потреблението на хляб, тестени изделия и брашно от домакинствата е намаляло с 1,4% спрямо предходната година до 88 килограма хляб и тестени изделия и 8,9 килограма пшенично брашно на глава от населението. Данните за производството на брашно също сочат известен спад – през 2015 г. са били произведени 503 хил. тона пшенично брашно при 508 хил. тона през 2014 г., като през миналата година производството е останало на същото ниво. Понастоящем от министерството оценяват количеството пшеница, използвана за производството на храни, на 940 хил. тона годишно.

Като цяло потреблението на зърно на вътрешния пазар се стимулира от повишеното търсене на фуражи вследствие на увеличения броя на добитъка и от ръста в производството на етилов алкохол и етанол. Използването на пшеницата за производството на фуражи на вътрешния пазар е нараснало с около 3% спрямо миналия сезон заради доста по-високото предлагане.

Бързо повишаващият се износ и високото качество на зърнената култура обаче доведоха до повишаване на цените, което принуди преработвателните предприятия да се насочат към по-евтини алтернативи като ечемика и царевицата, посочват от министерството. Производителите на мляко и месо пък стабилно увеличават броя на отглежданите за целта животни и птици, а част от предприятията за производство на фуражи успешно ги изнасят за Румъния и останалите съседни държави.

Очаква се доставките на фуражи за чужбина да продължат да нарастват и през сезон 2017-2018 г. вследствие на разширяването на мощностите в част от преработващите предприятия. От службата припомнят също, че България е в процес на одобрение за износ на фуражи за Китай, който се очаква да започне именно от следващия сезон.

По-голямото предлагане на пшеница и царевица е довело до ръст на употребата им за производство на етилов алкохол, използван за спиртни напитки и лекарства, като съотношението между двете култури е 30:70% в полза на царевицата. От министерството оценяват потреблението на пшеница за промишлени цели на около 60 хил. тона през настоящия сезон при използвани за тази цел 50 хил. тона през миналия. Оттам изтъкват, че България е нетен износител на етилов алкохол, като през 2016 г. доставките за чужбина са нараснали с 6,8%, докато износът е намалял с 9%. 

САЩ: Качествената българска пшеница води износа на зърно към рекорд
10756
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Чиновници изкарвали над 160 000 долара месечно за издаване на сертификати
В Украйна разкриха схема за изнудване на износители на зърно
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини