Начало » Пазари » Животинска продукция
23.04.2017 г.

Цени на яйца в страната за последната седмица

По области, яйцата с размер М се търгуват на едро на цени от 0,18 лв./бр. (Велико Търново) до 0,21 лв./бр. Леко седмично намаление на цените с по 0,01 лв./бр. се регистрира в Добрич, Смолян и София, а увеличение - единствено във Варна, с 0,01 лв./бр. Средната стойност за страната остава 0,20 лв./бр. Се посочва в седмичена ценова справка на експерти от МЗХ.

Цените на яйцата – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) варират от 0,20 лв./бр. (Шумен) до 0,26 лв./бр. (Силистра и Търговище). В сравнение с предходната седмица, в шест области е налице поевтиняване на продукта в рамките на 0,01 лв./бр. – 0,03 лв./бр., най-чувствително в Бургас, Сливен, София и Ямбол, докато в други три - Варна, Силистра и Търговище, се наблюдава поскъпване с по 0,01 лв./бр. Това не се отразява на средната цена за страната и тя остава 0,24 лв./бр.

В големите супермаркети яйцата – размер L се предлагат на цени от 0,25 лв./бр. (Пловдив и Шумен) до 0,30 лв./бр. (Видин, Враца и Монтана). В осем области се отчитат разнопосочни ценови отклонения на седмична база в границите от -0,03 лв./бр. (Разград) до +0,02 лв./бр. (Силистра и Търговище), които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,28 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйцата – размер М и L в другите търговски обекти (ДТО) остават съответно 0,23 лв./бр. и 0,25 лв./бр. Посочват експертите на МЗХ.

По области, цените на яйца с размер М в ДТО варират от 0,21 лв./бр. (Добрич) до 0,27 лв./бр. (София), като изменение на седмична база се отчита единствено в София – повишение с 0,02 лв./бр.

Предлагането на яйца - размер L в по-малките магазини е на цени от 0,22 лв./бр. (Добрич) до 0,29 лв./бр. (София). Седмично колибание на стойностите се наблюдава само във Варна и София, където продуктът поскъпва съответно с 0,01 лв./бр. и 0,02 лв./бр.

През изминалата седмица средните за страната цени на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти – с 0,01 лв./бр. при размер М и с 0,03 лв./бр. при размер L, като и при двата размера най-голям марж се отчита в Силистра - 0,04 лв./бр. за размер М и 0,06 лв./бр. за размер L. В четири области предлагането на яйца – размер М в ДТО е на цени, с между 0,01 лв./бр. и 0,04 лв./бр. (София) по-високи от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО. Най-голямата разлика между цените на едро и на дребно на продукта е 0,07 лв./бр., като се регистрира за големите супермаркети във Велико Търново, а за по-малките магазини – в София.

Цени на яйца в страната за последната седмица
5914
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Безмитния внос от Украйна се удължава до юни 2025 година
Замразени пилета се внасят като бутчета, излизат от транжорните като родни разфасовки
Румънски и украински яйца се продават препакетирани като български
Вноса на яйца в Русия се освобождава от мито
Зехтинът поскъпна със 75% от януари 2021 г.
Евростат: цените на картофите отбелязаха зашеметяващ ръст
Увеличават се огнищата на птичи грип в област Пазарджик
По веригата животновъдство - месопреработка
Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е браншът да възлага задачи на администрацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини