Начало » Важно за фермера » Гори и екология
05.04.2017 г.

Възстановяването на крайречните гори е тема за WWF през Седмицата на гората

sinor

Крайречните гори, тяхното значение и състояние е фокусът на инициативите, които WWF организира и с които участва в Седмицата на гората от 3 до 9 април, съобщиха от организацията. Опазването на изчезващия тип гори, които в естественото си състояние може да наподобяват непроходима джунгла, е една от приоритетните дейности на организацията – WWF и партньорите от регионалните дирекции по горите в Русе и Пловдив вече залесиха над 55 000 фиданки от местни видове край Марица и Дунав.

От съществено значение за успеха на природозащитните дейности е и популяризирането на значението и стойността на крайречните гори. Това е и целта на експертно разработената брошура „Крайречните гори: ползи, състояние, опазване“, която WWF днес представя на широката публика. Брошурата излага в синтезиран вид част от опита през последните 10 години за възстановяване на крайречните гори. Двуезичното издание на български и английски обединява научените уроци от вече завършили проекти в България и региона и може да се намери онлайн на сайта на WWF.

Програма на WWF, посветена на Седмицата на гората.

Образователни игри и урок: На 5 април  от 8:00 ч. ръководителят на горската програма Нели Дончева ще проведе урок за третокласниците от ОУ „Николай Лилиев“ в София на тема „Гората и нейните обитатели“.

Горски многобой: На 6 април, от 13:00 ч. в гр. Чепеларе, на площад „Олимпийски” заедно с Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, Южноцентралното държавно предприятие – гр. Смолян, Лесозащитната станция – гр. Пловдив, Регионалната дирекция по горите Смолян и WWF организират събитие за учениците от гимназията. Състезателните игри са свързани с познаване на основите на лесовъдството, с опазване на биоразнообразието и с отговорното отношение към българската природа. След като премерят знанията си най-добрите участници ще получат награди.

Крайречна изложба в Дни на природата с WWF: От 6 до 9 април включително изложбата, посветена на крайречните гори, ще гостува в търговски център „Парадайз“ в София, в рамките на Дни на природата с WWF. На етажи 1 и -1 ще можете да се насладите на красивите фотографии от най-редките гори в България. Част от средствата, събрани на благотворителния базар, ще бъдат отделени за отглеждане за новозалесените гори.

 Брошурата и част от дейностите, с които WWF отбелязва Седмицата на гората, се осъществяват по проект „Опазване и възстановяване на крайречни гори“, който се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Русе и РДГ-Пловдив и е съфинансиран от инструмента LIFE+ на Европейската комисия.

Възстановяването на крайречните гори е тема за WWF през Седмицата на гората
5133
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини