През 2016 г. цените на дребно на храните в САЩ са се понижили с 1,3% и това е първият им спад от 1967 г. насам в сравнение с предходната година, обявиха от министерството на селското стопанство на страната, цитирани от електронното издание Agri Marketing. Необичайното поевтиняване се дължи на съчетание от фактори, изтъкват експертите на министерството.
При месото, яйцата и млечните продукти например причината е в разширяването на производството. Освен това ниските транспортни разходи заради поевтиняването на горивата през първата половина на 2016 г. и поскъпването на щатския долар спрямо останалите световни валути осигуриха допълнителни възможности за понижаването на цените на храните.
За посочения 50-годишен период цените на дребно на храните са нараствали средно с по 4% годишно, макар че различията по години са сравнително големи.
На фона на трусовете на пазарите на енергоносители и храни, предизвикали силната инфлация през 70-те години на ХХ век, поскъпването достига 16,4% през 1973 г. и 14,9% през 1974 г., докато през 2009 и 2010 г. повишението на цените е минимално, след като рецесията от 2007-2009 г. упражни натиск върху цените на множество стоки, включително храните.