Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.03.2017 г.

ЕС подновява вноса на биопродукти от Норвегия и Исландия

sinor.bg

Биологични продукти от Норвегия и Исландия, включително норвежка биологична сьомга, отново могат да бъдат внасяни от 18 март в Европейския съюз и продавани като съответстващи на правилата на Съюза за биологични продукти, след като съответните разпоредби бяха включени в споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП), става ясно от съобщение, публикувано на официалния уебсайт на Европейската комисия. Дългоочакваното решение, взето от Съвместния комитет на ЕИП, слага край на 8-годишен период, през който производителите на биологични продукти от Норвегия и Исландия спазваха остарели правила, които вече не се прилагат в ЕС.

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган приветства днешното решение. „Доволен съм, че нашите партньори от ЕИП разбраха важността на общите стандарти и ползите, които те носят за производителите и потребителите от двете страни. Правилата гарантират еднакви условия на конкуренция между производителите от ЕС и ЕИП, което е от взаимна полза. Комисията никога няма да приеме каквото и да е понижаване на нашите високи стандарти за продуктите, които се произвеждат, внасят и продават като биологични. Нашата роля е да гарантираме доверието на потребителите и надеждността на логото на ЕС за биологични продукти”, каза Хоугън.

ЕС прие за пръв път правила за биологичната продукция и нейното етикетиране през 1991 г., но ги актуализира през 2007 г., като в много случаи правилата станаха по-строги. През 2009 г. бяха въведени допълнителни правила за производството, по-специално на биологични продукти от аквакултури. Всички тези правила станаха задължителни за производителите в ЕС през януари 2015 г., като забавянето на включването на новите разпоредби в споразумението за ЕИП доведе до несправедливо третиране на производители и оператори. Органите на ЕИП забавиха включването на новите разпоредби поради неуредени искания за дерогации по някои технически пунктове, по-специално относно използването на рибно брашно за хранене на преживни животни и степен на гъвкавост относно етикетирането. Тези искания вече са оттеглени.

Биологичното производство е единствената част от законодателството за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, която попада в приложното поле на споразумението за ЕИП. Това споразумение, което влезе в сила през януари 1994 г., обединява страните от ЕС и трите държави от ЕИП — Исландия, Лихтенщайн и Норвегия — в единен пазар. То предвижда включването без забавяне на всички правни актове на ЕС, попадащи в неговото приложно поле. Законодателството за храните не важи за Лихтенщайн, поради което признаването на разпоредбите и съответните резултати от него се отнасят само за Исландия и Норвегия.

ЕС подновява вноса на биопродукти от Норвегия и Исландия
5476
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
В рамките на АГРА 2023
На 24 февруари се организира Осмата конференция на биофермерите
С надежда за установяване на контакти с търговци на едро на биопродукти
Родни биопроизводители участват на престижно изложение във Варшава
Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
Честито!
Българска асоция Биопродукти навърши 12 години!
Една добра идея, потънала в дебрите на неизпълнените политики
Апостолов: В Плана за възстановяване копираха подмярка 4.1 от ПРСР под името Фонд за модернизация. Разочароващо е!
Фонд „Земеделие”
За първи път тази година децата ще получават мед и биопродукти - дано не затворят училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини