Начало » Новини » Света
01.03.2017 г.

Американският народ иска да консумира храна, която се произвежда в САЩ

Аграрния сектор и миграционната политика на Тръмп

Световните агенции акцентират върху протестите срещу затягането на миграционната политика в  САЩ. От медиите  научихме, че указът на президента Доналд Тръмп  беше посрещнат изключително враждебно не само от неговите политически противници, в това число и от голямата част  на елита на Холивуд. В навечерието на връчването на наградите "Оскар" холивудските звезди излязоха на протест в Бевърли Хилс. Нашите медии многократно преповтаряха  рязкото изказване на актрисата Мерил Стрийп, но почти никъде не беше отразено, че има много американци, които имат друго мнение по въпроса. Родните журналисти изобщо не споменават факта, че за блясковата победа на Тръмп ограмна заслуга имат американските фермери. Според анализаторите превъзходството на Доналд Тръмп най-много  пролича в  консервативните аграрни региони, където той получи над 27 електорални (избирателни) гласа повече от Хилъри Клинтън (общият резултат 276 електорални гласа за Тръмп срещу 218 за Клинтън).

В  анализ, публикуван  наскоро от  Bloomberg, се посочва, че миграционната политика на Тръмп може да провокира значимо увеличение на заплатите  в аграрния сектор. Авторите на статията (Alan Bjerga,Patricia Laya)  коментират, че заплатите на наемните работници, заети на полето, през последните десет години бележат по-забележим  ръст в сравнение с другите сектори и производства (36% спрямо 27%), като тази тенденция може да получи „турбоускорение”, ако се приложат антимиграницонните  мерки на администрацията на Тръмп. В същото време експертите предупреждават, че масовата депортация на нелегалните имигранти може да подкопае бизнеса на част от производителите, ако  „акцията срещу нелегалните работници не бъде съпроводена с увеличение на броя на работниците, привлечени  по легални гастарбайтерски программи" (legal guest-worker programs).

Имиграционният  план на Тръмп предвижда назначаване на нови 15 000 гранични служители и агенти за стриктно налагане на имиграционните разпоредби и разширяване на списъка на лицата подлежащи на депортиране. В същото време  министърът на вътрешната сигурност Джон Кели твърди, че няма да има масови депортации.  

Този въпрос е изключително важен за селскостопанския отрасъл на САЩ. Докато  в голяма  част от аграрната икономика на Щатите фермерският труд  е механизиран,  секторите за производство на пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти остават силно зависими от ръчния  труд. Намаленият приток на мигранти от Мексико вече създава трудности за пазара. Проучването на Pew Hispanic Center от 2009 г. твърди, че броят на нелегалните имигранти, заети в аграрния сектор на САЩ, наброява около 300 000 души, но според други източници в момента те са вече около 1 млн., или 70% от заетите в тази сфера. Според официалните данни средната почасова заплата на наемен работник, зает в аграрния сектор през седмицата 9-15 октомври 2016 г.,  е достигнала 12,59 долара.  

Итън Харис, един от менисжърите на американската банка "Мерил Линч", е на мнение, че депортирането на нелегалните имигранти ще деформира тарифната скала  "Но без  драстично увеличение на заплатите в кратки срокове просто няма друг начин да изкараш  хората от града и да ги насочиш във въртешността на страната  за прибиране на реколтата”, смята той.  Проблемите на трудовия пазар са обективни и фермерските организации се готвят към сериозното им обсъждане с администрацията на Тръмп, споделя пред Bloomberg  президентът  на Американската фермерска федерация З. Дювал. Фермерски организации с одобрение посрещнаха новината, че Тръмп номинира  бившия губернатор на Джорджия Сони Пърдю (Sonny Perdue)  за министър на земеделието. Дювал също е настроен конструктивно и оптимистично, тъй като смята, че „американският народ иска да консумира храна, произведена в Америка”.  В този смисъл е важно да се постигне  прецизно решение  за  разумните граници на вноса на легалната  работна сила, за да не се внасят храни чуждо производство. 

Американският народ иска да консумира  храна, която се произвежда в САЩ
8353
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
За преодоляване на последиците от коронавирусната пандемия
Тръмп обеща още 13 милиарда долара на фермерите
Обвиняват президента Тръмп в елементарна покупка на гласове за изборите
Фермерите в САЩ очакват рекордните над 37 милиарда долара субсидии
Продуктите ще отидат в обществените кухни и за семейните продоволствени помощи
Тръмп нарежда изкупуването на продукция за 3 млрд. долара от американските фермери
С поглед към предстоящите през есента президентски избори в САЩ
Тръмп нареди на земеделския министър да ускори отпускането на помощите за фермерите
Износът на американско уиски е намалял с 21 процента
Бумерангът на новата митническа тарифа ще коства десетки хиляди работни места в САЩ
Търговската война продължава
Тръмп в защита на американските фермери - „Сега настъпи техният час!”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини