Начало » Пазари » Зърно
28.02.2017 г.

Фермерите в Украйна ще презасяват между 10 и 20 процента от площите с есенници

sinor.bg

В зависимост от конкретната област и отглежданата култура, между 10% и 20% от площите, засети с есенници в Украйна, ще се наложи да бъдат презасети през пролетта, сочат предварителни данни от пробите от посевите, взети в края на януари. Това обявиха от украинския „Хидрометеорологичен център”, цитирани от електронното издание ПроАгро. Според досегашните резултати фермерите ще трябва да презасеят до 10% от площите с пшеница, до 15% от тези с ечемик – най-вече в южните области на страната – и до 20% от тези с рапица в западната част на Украйна, изчисляват агрометеоролози.

Не са установени значителни щети и измръзване на пробилите култури, за което е помогнала достатъчната снежна покривка. „Като цяло положението с есенниците в Украйна не предизвиква опасения, а увреждания и отслабване на кълновете на пшеницата са отчетени само на отделни места. В близко бъдеще трябва внимателно да се следи времето, тъй като не всички рискове са отминали”, заяви началникът на отдела за селскостопанска метеорология в центъра Татяна Адаменко.

В някои райони обаче картината не е толкова розова – до една трета са загиналите растения в проби, взети от полята в Николаевска, Тернополска и Харковска области, както и в Закарпатието.

До началото на пролетната сеитба в Украйна остават около 3 седмици. Според Адаменко пролетта вече настъпва в Украйна и предстоящите застудявания се очертават краткотрайни, а снеговете са осигурили достатъчно влага за успешната сеитба.

Фермерите в Украйна ще презасяват между 10 и 20 процента от площите с есенници
6843
 

Последни материали
Виж
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини