Начало » Новини » Коментари
15.02.2017 г.

Разясненията за директните плащания са обявени в последната минута

Важно за фермера

sinor.bg

Буквално часове преди 15 февруари, когато министерството на земеделието трябва да излезе с разяснения по новата кампания за директни плащания, тази информация е качена на страницата на ведомството. До днес стопаните са длъжни и да обявят правните си основания за ползването на земята, като единствените изключения са за търговете за имоти от държавния и общински поземлен фонд, както и за държавни и общински имоти в горски и защитени територии, за които към 15 февруари 2017г. все още не са сключени съответните договори.

Тези изключения се приемат само поради забавяне на процедурите за обявяване на търговете за общинските и държавни пасища, мери и ливади. В тези случаи правото на ползване на земите се зачита от деня на започване на съответната процедура (обявяване на търг, подаване на заявления, одобрени годишни планове за паша и др.), като прилагащата държавна или общинска администрация следва да е обявила процедурата с дата до 15 февруари 2017 г., се посочва в разясненията.

За имоти с начин на трайно ползване пасища, мери и ливади, за календарната 2017г. може да се изготвят масиви за ползване чрез споразумения по реда на чл. 37ж от ЗСПЗЗ, при условията на чл. 37и, като сроковете са удължени с четири месеца, както следва:

- Подаване на заявления и декларации от собственици – до 28 февруари 2017г.;

- Изготвяне на споразумение – до 10 април 2017г.

- Издаване на заповед от директора на областната дирекция „Земеделие” – 30 април 2017г.

За имоти с начин на трайно ползване трайни насаждения за стопанската 2016/2017г. може да се изготвят масиви за ползване чрез споразумения, като сроковете за стопанската 2016/2017 г. са както следва:

- Подаване на заявления и декларации от собственици – до 20 февруари 2017г.;

- Изготвяне на споразумение – до 30 март 2017г.

- Издаване на заповед от директора на областната дирекция „Земеделие” – 5 април 2017г.

Необходимо е да се отбележи, че сроковете за изплащане на дължимите суми за имоти, т.нар. „бели петна”, независимо от предоставените в закона срокове, следва да се изплатят след издаване на заповедта на директора на областната дирекция „Земеделие” и преди подаване на заявление за подпомагане.

Тази година подаването на заявления за подпомагане за директни плащания през 2017г. започва от 1 март 2017г. и продължава до 15 май 2017г., като посочването на площите може да се извърши в общинската служба по земеделие по местонахождение на имотите, по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на кандидата, юридическо лице и еднолични търговци.

След 15 май 2017г., в продължение на 25 календарни дни (до 9 юни 2017 г., включително), кандидатите могат да подават заявления за подпомагане, като за всеки просрочен работен ден се начислява намаление на одобрената сума за подпомагане в размер на 1%.

Във вече подадени до 15 май 2017 г. заявления, могат да се извършват корекции без налагане на санкции за закъсняла редакция до 31 май 2017 г. включително.

Независимо от датата на подаване на заявлението след 31 май 2017г., до 9 юни 2017 г., извършването на корекции във вече заявени площи, както и корекции, свързани с добавяне на нови схеми/мерки и площи/животни, се налага намаление на помощта за засегнатите от промяната данни с 1% от сумата за подпомагане, определена за тях, за всеки ден просрочие.

МЗХ традиционно ще издаде и тази година Наръчник за кандидатстване за директни плащания, в който изчерпателно ще се опишат условия, схеми и мерки, и разяснения по подаване на заявленията за подпомагане.

За да подаде заявление за подпомагане, земеделският стопанин следва:

1. Да е регистриран земеделски стопанин;

2. Да е действителен ползвател на площите и/или животните, които ще посочи за подпомагане;

3. Да стопанисва площите, които ще заяви за подпомагане чрез използване на подходящи агротехнически обработки, съобразно начина на трайното им ползване;

4. Към датата на заявяване  за подпомагане площите трябва да са приведени в добро земеделско състояние, съгласно изискванията на Наредба №2 за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схемите и мерките за плащане на площ.

Кандидати за подпомагане могат да бъдат собственици/съсобственици на поземлени имоти, ползватели по договори за облигационно ползване на земеделски земи (за наем, за аренда, за лизинг, за съвместна обработка и др.), страни по споразумения или разпределения на масиви за ползване на земеделски земи, определени със заповед на директора на съответната областна дирекция „Земеделие”, ползватели на земеделски земи от Държавния поземлен фонд, предоставени за безвъзмездно ползване със заповед на министъра на земеделието и храните

Правните основания за ползване на земеделските земи се регистрират в общинската служба по местонахождение на съответните имоти и се доказват със следните актове:

- Нотариални актове, решения за право на собственост върху земеделски земи и решения за уедряване по собственост на общинските служби по земеделие, вписани договори, с които се придобива право на собственост върху земеделски имоти или съдебни решения, които ги заместват;

- Договори за аренда, за наем или за лизинг на земеделски земи;

- Договори за предоставяне на земеделски земи на кооперация за съвместна обработка;

- Заповеди за разпределение на масиви за ползване;

- Актове на министъра на земеделието и храните за безвъзмездно предоставяне на земи от държавния поземлен фонд на научни, научно-производствени и учебни заведения, включително и на Министерство на транспорта, местата за лишаване от свобода, на семепроизводни и племенни стопанства, овощни разсадници, пепиниери и маточници, на горски разсадници и на ловни стопанства, на ведомства, свързани с отбраната и сигурността на страната;

- Разрешителни за паша за имоти, попадащи в защитени територии.

Правните основания за подпомагане на поземлени имоти в горски територии – държавна и общинска собственост, представляващи пасище, ливада или поляна са:

- Акт за държавна собственост;

- Удостоверение по чл. 27, ал. 5, т. 3 от Закона за горите, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождение на поземления имот;

- Договор за наем или аренда на поземлени имоти в горски територии, подходящи за земеделско ползване;

- Договор за наем за пасища, ливади или поляни.

Не се считат за правни основания за подпомагане на поземлени имоти в горски територии следните актове:

- Договори по чл. 36 от Закона за лова и опазване на дивеча за предоставяне на стопанисването и ползването на дивеча в дивечовъдни участъци и ловностопанските райони на ловните дружини, както и допълнителни споразумения и анекси към тях;

- Договори за предоставяне на горски територии и позволителни за ползване на недървесни горски продукти – сено, гъби, лечебни и ароматни растения, включително и договори за наем за тези цели по чл. 120 от Закона за горите;

- Документи за заплатена цена за паша на селскостопански животни по чл. 123 от Закона за горите. Следва да се има предвид, че Законът за горите не регламентира издаване на позволителни, разрешителни, удостоверения и други документи, с които да се установява право за паша на селскостопански животни в конкретни поземлени имоти в горски територии;

- Заповеди по чл. 37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Правно основание за имоти, попадащи в защитени територии, изключителна държавна собственост (в национални паркове):

- Разрешително за паша по чл. 50, т. 5 от Закона за защитените територии, което се издава въз основа на одобрени годишни планове за паша и добив на сено, утвърдени със заповед на директора на съответния национален парк.

Регистрация на правните основания за ползване на земеделските земи се извършва целогодишно, по искане на заинтересованото лице до общинската служба по земеделие по местонахождение на имота. За нуждите на предстоящата кампания за подпомагане по СЕПП, съгласно разпоредбата на чл. 41, ал.5 от Закона за подпомагане на земеделските производители, регистрацията на правните основания в съответната ОСЗ следва да се извърши до 15 февруари 2017г.

Регистрацията като земеделски стопанин се извършва от областната дирекция „Земеделие” по постоянен адрес на физическите, лица и едноличните търговци или по адрес на управление на юридическите лица, въз основа на анкетни карти и формуляри, попълнени от кандидата и заверени от общинската служба по земеделие по местонахождение на имотите и/или животновъдния обект. Въз основа на вписването, земеделският стопанин получава регистрационна карта и справка, в която е отразена декларираната от него дейност и регистрацията е валидна до края на стопанската година. Образци на документите могат да се открият на електронната страница на МЗХ.

- Когато кандидатът се регистрира за първи път като земеделски стопанин, той няма конкретен срок, но за нуждите за подпомагането, при подаване на заявление регистрацията следва да е налична;

- Земеделски стопанин, който вече е включен в регистъра следва да поднови регистрацията си за съответната стопанска година в периода 1 октомври – 28 февруари в областната дирекция „Земеделие”, като подава нови анкетни карти и формуляри. Регистрационната му карта се заверява за нов едногодишен срок – до 28 февруари на следващата година;

- Земеделски стопанин, който е прекъснал поне за една година регистрацията си, може да я поднови като нова регистрация, без краен срок.

Някои аспекти при регистрация на правни основания за ползване на земеделски земи:

В случаите, в които земеделските имоти се владеят в съсобственост и за тях не са сключени договори за ползване, не са предоставени на кооперации и др., поне един от съсобствениците следва да подаде декларация по чл. 37б от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи в общинската служба по земеделие по местонахождение на имота/ите, с която да декларира, че ще ползва имотите в реалните им граници. По този начин се индивидуализира ползването на конкретните имоти от конкретни лица (декларациите са по утвърден образец, който може да се намери във всяка общинска служба по земеделие, а също така образците са публикувани на електронните страници на МЗХ и областните дирекции „Земеделие”, откъдето могат са се разпечатат в общоприети текстови формати. Освен на хартиен носител, декларациите могат да се изготвят и представят в общинските служби по земеделие и в електронен вариант, където се разпечатват на хартия и се подписват от декларатора.

Когато имотът е възстановен на наследници и се владее в съсобственост, ако наследникът, който подава декларация не е вписан в базата данни на общинската служба по земеделие, то е необходимо да представи и удостоверение за наследници.

Ползвателите на земеделски земи са длъжни да представят за регистрация в общинските служби по земеделие по местонахождение на имотите копие от документите за ползването им. Регистриране на правните основания се извършва целогодишно, но за имоти, които ще се заявяват за подпомагане, регистрацията трябва да е извършена до 15 февруари 2017г. Общинската служба по земеделие е длъжна да регистрира правното основание за ползване на земеделските земи, съобразно представените документи, страните по договори и срока на действие.

Когато за един имот се представят два и повече невписани в службата по вписвания договори, регистрация се извършва на договора, посочен в декларацията от собственика/съсобственика на имота. В случай, че няма такава подадена декларация, общинската служба по земеделие уведомява страните по договорите за констатирания спор за право на ползване. Ако страните по договорите постигнат съгласие и за имота се представи само един невписан договор, общинската служба по земеделие регистрира съответното правно основание.

Ако за изготвяне на масиви за ползване и до момента директорът на областната дирекция „Земеделие” все още не е издал заповед, участниците могат да поискат издаване на заповедта от министъра на земеделието и храните, което не е обвързано с краен срок, но за целите на подпомагането е необходимо заповедта да се издаде до 15 февруари 2017г.

Нужно е да се отбележи, че споразуменията или разпределенията на масиви за ползване на земеделските земи се изготвят в предходната стопанска година, а срокът им на действие е за следващата стопанска година (1 октомври – 30 септември на следващата година).

Когато обаче ползвател, определен със заповед за одобряване на масиви за ползване на земеделски земи не е изплатил задължението си за имоти, т.нар. „бели петна”, той губи правно основание за ползването им, респективно не може да се позовава на заповедта и да заявява площите за подпомагане. Погасяването на задължението се удостоверява от кандидата с копие от платежно нареждане.

По искане на всеки ползвател, независимо дали е собственик/съсобственик или страна по договор/заповед и др., общинската служба по земеделие издава справка за регистрираното му правно основание и/или графичен файл с географските граници на регистрираното ползване. Образец на заявлението е публикуван на електронната страница на МЗХ.

За имоти с начин на трайно ползване пасища, мери и ливади от държавния и общински поземлен фонд се регистрират договори със собственици или ползватели на регистрирани животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ, сключени по реда на чл. 37 „и” и следващи от ЗССПЗЗ, както и договори, сключени след провеждане на търг по реда на чл. 37, ал. 13 и ал. 14 от ЗСПЗЗЗ.

Разясненията за директните плащания са обявени в последната минута
32739
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Нормативни промени
Директните доставки на първична продукция ще стават и в съседни области
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини