Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.02.2017 г.

Цветята се събуждат

Рискът от екстремно ниски темпепратури през февруари е съвсем реален. Основна грижа на любителите на саксийни цветя през този месец е да се стараят стриктно да осигуряват подходяща топлина за своите любимци. Но за отделните видови тя е различна. Затова естествано през зимата не бива да са в една стая едно до друго примерно азалея и кактус или гардения и амарилис. Докато за листнодекоративните е достатъчно температурата да е средно около 12-15 градуса С, то за цъфтящите картината е коренно различна.

При умело гледане едни от саксийните цветя могат да цъфтят почти през цялата година. Такива са исусов венец, белопероне, циганче и други. Ако са при обикновенна стайна температура, сега ги поливайте редовно и им осигурявайте достатъчно светлина.

Сега трябва да цъфтят пентас, антуриум, иглики, спатифилиум и други. Поливайте ги редовно. Ако помещението е с парно отоплиние, периодично пулверизирайте, особено това важи за артуриума.

Осигурете период на относителна почивка за някои от любимите цветя. Тази група е много голяма и към нея се отнасят дипладения, плумбаго, китайска роза, кампанула, мадагаскарски жасмин, клеродендрон, пасифлара, пахистахис и много други. Всички са топлолюбиви и затова трябва да сте ги настанили в помещения, в които температурата е около 12-15 градуса. Относителната почивка ще им осигурите, като намалите количеството на поливната вода. Така те ще намалят темпото на нарастване, а вътре в тях протичат скрити, много сложни поцеси – формирана на дългоочаквания цвят.

Неотложна грижа е да събудите почиващите досега видове. В случай, че не сте сторили това до сега, първо събудете кливията, която би могла дори да цъфти през февруари. Следващата спяща красавица, която очаква вашите ласки, е рицарската звезда, известна у нас като амарилис. Ако саксите са пренаселени, първо настанете отделните луковици в нови саксии. Изнесете саксиите на светло и по-топло място и започнете да поливате, като постепенно увеличавате количестното на поливната вода. При амарилиса е нормално първо да се появи пъпкъта на съцветието, а след това и листата.

Клубените на бегония тубероза, известна като кавалер и дама, все още се нуждаят от почивка. Когато почиват в саксията, периодично капвайте по малко вода. Особено внимателни ще трябва да сте в случай, че сте ги извадили и въздухът около тех е сух.

Време да започне засяването на някои от летните цветя. Това важи за карамфил Шабо и за видовете с дребни семена, като лобелия, пламък и други. При всички случаи се засява на закрито – в стаи, оранжерии или парници.

Цветята се събуждат
20033
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини