Начало » Новини » Страната
03.02.2017 г.

Позиция на Българска Асоциация Биопродукти

Необходима е спешна тристранна среща между браншовите асоциации в земеделието, Министъра, Министър председателя и Президента на Република България

От името на българските биоземеделци се присъединяваме към тревогата на нашите колеги от Националната асоциация на зърнопроизводителите, от сътресенията, които се случват в Министерство на земеделието и храните и най-вече в Държавен Фонд Земеделие - Разплащателна агенция.

Прибързаните и необмислени кадрови промени в разгара на кампанията по изплащане на субсидии за стопанската 2015/2016 г. могат да доведат до много сериозни проблеми за всички земеделски производители. Свидетели сме на забавяне на изплащането на субсидиите по основната схема СЕПП, като над 11 000 фермери едва сега получават първото си плащане. За пръв път от години няма ясен индикативен график за предстоящите плащания по схеми от директните плащания и мерките на площ от ПРСР. Тази неизвестност поставя земеделците в много затруднено положение, имайки предвид факта, че голяма част от тях ползват кредити, които до момента не могат да обслужват, а трябва да подготвят и предстоящите пролетни агротехнически мероприятия.

Още по-голям е риска от провал на предстоящата кампания по подаване на заявления за настоящата стопанска година, която трябва да стартира на 01.03.2017г. В ход са промени на нормативната уредба, като се дават сигнали за промени в различни посоки, а фермерите са поставени в ситуация на пълна неяснота в какъв вид ще бъдат публикувани изменените наредби.

Бихме искали да припомним, че основната цел на служебното правителство е подготовката на парламентарни избори и осигуряването на плавен преход между две редовни правителства. Съществените промени и реформи в хода на изпълнение на кампанията по директни плащания и изпълнението на ПРСР, извършени в краткия срок на действие на правителството и без възможност за сериозен дебат с бранша, могат сериозно да застрашат нормалното им протичане и изпълнение.

Смятаме, че е необходима спешна тристранна среща между на ръководствата на сериозните браншови асоциации в сектора, Министъра, Министър председателя и Президента на Република България, на която да се обсъдят възникналите притеснения и да се предпази служебното правителство от необмислени действия и влияние на различни заинтересовани от сътресения кръгове.

Българска Асоциация Биопродукти заявява готовността си да защитава съвместно с останалите земеделски асоциации правата на българските фермери и да не допусне блокиране на работата на Държавен Фонд Земеделие-Разплащателна агенция, на каквото бяхме свидетели преди три години.

Българска Асоциация Биопродукти 

Позиция на Българска Асоциация Биопродукти
7246
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
На 20 ноември в Брюксел
Одобрена е позицията за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Купени са 790 000 тона
Българската пшеница проби на търг в Турция
Фонд Земеделие
От днес се приемат заявления за помощ при отглеждането на Източнобалканска свиня
Християнски празници
На 14 октомври почитаме паметта на света Петка Българска
Пазари
Германия купи 800 хил.т българска и румънска пшеница за фураж
Отворено писмо
Биопроизводителите са против драстичното увеличение на осигуровките за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини