Начало » Новини » Страната
03.02.2017 г.

Позиция на Българска Асоциация Биопродукти

Необходима е спешна тристранна среща между браншовите асоциации в земеделието, Министъра, Министър председателя и Президента на Република България

От името на българските биоземеделци се присъединяваме към тревогата на нашите колеги от Националната асоциация на зърнопроизводителите, от сътресенията, които се случват в Министерство на земеделието и храните и най-вече в Държавен Фонд Земеделие - Разплащателна агенция.

Прибързаните и необмислени кадрови промени в разгара на кампанията по изплащане на субсидии за стопанската 2015/2016 г. могат да доведат до много сериозни проблеми за всички земеделски производители. Свидетели сме на забавяне на изплащането на субсидиите по основната схема СЕПП, като над 11 000 фермери едва сега получават първото си плащане. За пръв път от години няма ясен индикативен график за предстоящите плащания по схеми от директните плащания и мерките на площ от ПРСР. Тази неизвестност поставя земеделците в много затруднено положение, имайки предвид факта, че голяма част от тях ползват кредити, които до момента не могат да обслужват, а трябва да подготвят и предстоящите пролетни агротехнически мероприятия.

Още по-голям е риска от провал на предстоящата кампания по подаване на заявления за настоящата стопанска година, която трябва да стартира на 01.03.2017г. В ход са промени на нормативната уредба, като се дават сигнали за промени в различни посоки, а фермерите са поставени в ситуация на пълна неяснота в какъв вид ще бъдат публикувани изменените наредби.

Бихме искали да припомним, че основната цел на служебното правителство е подготовката на парламентарни избори и осигуряването на плавен преход между две редовни правителства. Съществените промени и реформи в хода на изпълнение на кампанията по директни плащания и изпълнението на ПРСР, извършени в краткия срок на действие на правителството и без възможност за сериозен дебат с бранша, могат сериозно да застрашат нормалното им протичане и изпълнение.

Смятаме, че е необходима спешна тристранна среща между на ръководствата на сериозните браншови асоциации в сектора, Министъра, Министър председателя и Президента на Република България, на която да се обсъдят възникналите притеснения и да се предпази служебното правителство от необмислени действия и влияние на различни заинтересовани от сътресения кръгове.

Българска Асоциация Биопродукти заявява готовността си да защитава съвместно с останалите земеделски асоциации правата на българските фермери и да не допусне блокиране на работата на Държавен Фонд Земеделие-Разплащателна агенция, на каквото бяхме свидетели преди три години.

Българска Асоциация Биопродукти 

Позиция на Българска Асоциация Биопродукти
7195
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
На 20 ноември в Брюксел
Одобрена е позицията за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Купени са 790 000 тона
Българската пшеница проби на търг в Турция
Фонд Земеделие
От днес се приемат заявления за помощ при отглеждането на Източнобалканска свиня
Християнски празници
На 14 октомври почитаме паметта на света Петка Българска
Пазари
Германия купи 800 хил.т българска и румънска пшеница за фураж
Отворено писмо
Биопроизводителите са против драстичното увеличение на осигуровките за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини