Специалисти по вътрешни болести от Франция и Люксембург предупреждават, че използвания в повечето пасти за зъби и в дъвките хранителен оцветител Е171 (титанов диоксид) вероятно е канцерогенен, става ясно от тяхна публикация в електронното издание Scientific Reports. Веществото се използва в хранителната промишленост за придаване на бял цвят на продуктите. Най-често се среща в сладкишите, тестените изделия и дъвките, както и в пастите за зъби и кремовете против изгаряне.
Учените се стигнали до неприятния извод след опити с мишки. Гризачите, на които в продължение на 100 денонощия давали вода, съдържаща Е171 в количества, пропорционални на приеманите от хората, развивали с 40% повече предракови заболявания на храносмилателната система. Авторите на публикацията не изключват възможността за подобен ефект и при хората, макар засега да не могат да го заявят категорично.
Благодарение на техните експерименти обаче френските власти са взели решение за провеждане на мащабно проучване за безопасността и целесъобразността на използването на Е171 в хранителната промишленост.