Начало » Новини » Интервю
26.01.2017 г.

Чилингиров: Узурпатори организират безсмислени протести, които не се подкрепят от овцевъдите

Бисер Чилингиров Снимка: НОА

На 30 януари представители на Националната овцевъдна асоциация и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози ще организират протести пред министерството на земеделието с искане за промяна в наредба 3, която регламентира новите условия за подпомагане на животновъдите по линия на директните плащания. Още през лятото на миналата година тази наредба беше широко обсъждана с браншовите организации, затова и Синор.БГ потърси становището на основните представители, участвали в преговорите с администрацията. Ето как Бисер Чилингиров, тогавашен председател на овцевъдната асоциация, коментира сегашните протести.

Г-н Чилингиров, странно е, че в момент, когато правителство в оставка си отива, животновъдите огранизират протести срещу наредба, широко дискутирана с бранша през 2016 г. Какви са причините за това?

Със сигурност тези протести не се подкрепят от голяма част от овцевъдите, защото са инициирани не от техните реални представители, а от узурпатори, които противно на всякакви законови разпоредби промениха устава на Националната овцевъдна асоциация в името да поемат нейното управление. И понеже тези хора са кукли на конци, които не желаят да работят в полза на овцевъдите, затова и сега се организира този напълно безсмислен протест.

Какво имате предвид с узурпирането на властта?

През октомври 2015 г. общото събрание на НОА избра новото ръководство, като аз бях преизбран за председател, а за нас гласуваха близо 120 членове на организацията, от които 13 против. През март 2016 г. обаче Симеон Караколев, който председателства една от развъдните организации, е събрал група негови сподвижници и прави общо събрание, в което участват и нечленове на НОА. Тогава с фалшифицирани документи са внесли в съда промени в устава на асоциацията, според които в бъдеще нейният председател да се избира не директно от членовете на овцевъдната организация, а от управителния съвет.

С тези промени управителният състав на НОА е нараснал от 19 на 29 души, половината от които са приближени до Караколев, за да гласуват за него и с мнозинство от 15 души да ме отстранят от поста. Проформа са решили организацията да се управлява от двама съпредседатели, които обаче не защитават интересите на цялата огранизация.

Нямам абиции да съм ръководител, но аз съм избран от 3 хиляди овцевъди, а той от половината от управителния съвет (УС), сиреч само от 15 души. И това е станало в момент, когато бях в Брюксел, за да представя позицията на българските овцевъди пред еврокомисаря Фил Хоугън.

Ако наистина са използвани подправени документи за промяна на управителния съвет, това е подсъдимо. Значи протестите се водят от нелегитимна власт, така ли?

Да, това си е чисто узурпаторство, което не бива да се допусне в условията на една демократична власт. Именно затова съм завел съдебно дело срещу Караколев, което съм сигурен, че ще спечеля.

Всеки колега от друга земеделска организация ще ви каже, че най-демократичната форма при създаването на браншови организации е те да се избират от реалната членска маса. Проблемът е, че за този кратък период от промяната в ръководството от март досега нещата силно се влошиха и на практика се стигна до разцепление в бранша, което не е от полза на реалните животновъди.

Нека се върнем към сегашните протести, които според организаторите се вдигат заради намаляването на парите за козевъди и овцевъди. Наистина ли е допуснато подобно намаление?

Попитайте всички участници в работната група, които одобриха новата наредба, и те ще ви кажат, че парите не само, че не се намаляват, но и нарастват. Това, срещу което развъдните организации протестират е, че отнехме директните им плащания и ги прехвърихме към овцевъдите от планинските райони и за всички овце, които не са под селекционен контрол. Това са колеги овцевъди, които имат нужда от повече средства и затова решението е напълно справедливо и беше подкрепено от Бойко Синапов, от Дарина Шишкова и др.

Това решение беше подкрепено и от Европейската комисия, която отчита, че не само в България, но и в Европа имат отлив от планинско животновъдство и изместване към равнините.

От векове наред планинското животновъдство е основният бизнес за поддържане на населението в тези райони. И след като картофопроизводството отпадна като прехрана, то овцевъдството и козевъдството трябва да имат допълнителна подкрепа.

Припомнете как се променят ставките за тази година и дали наистина новите субсидии ощетяват някои овцевъди.

Помощта по обвързаната подкрепа е постоянна величина, тай като бюджетът е 12 млн. лв. и той се разпределя според броя на заявените животни. През 2015 г. заявените животни под селекционен контрол бяха само 190 хил. овце, затова и ставката беше по-висока – 68 лева. През 2016 г. обаче изведнъж овцете под селекционен контрол нараснаха до 280 хиляди и това автоматично доведе до намаление на ставката от 68 на 46 лева.

Именно заради това ние предложихме нова система за подпомагане, която да обвърже субсидирането с доказано продадено мляко. Нашата цел беше не да ощетим дребните стопани, както това погрешно се представя от нашите опоненти. Главната ни цел беше да подготвим овцевъдите още от сега за периода след 2020 г., когато задължително субсидиите ще се дават срещу доказано продадена продукция. Това обаче манипулативно се използва от сегашното ръководство, което иска да остане съществуващото положение със сив сектор, което по никакъв начин не е от полза за фермерите.

Освен това фермерите със стада под селекционен контрол не са дискриминирани, защото през 2017 г. ще получат дори с 3 лева повече от 2016 г. Mрез 2016 г. те получиха общо 81 лева (от които 46 лв. за селекционен контрол и 39 за обвързана подкрепа). Според новата наредба през 2017 г. те ще получат 84 лв. за животно под селекционен контрол, ако стадата им са до 300 животни, така че на практика помощта се вдига с 3 лева.

Именно поради това са необясними техните твърдения, че ставката се намалява. Просто националната подкрепа се прехвърля към планинското овцевъдство и козевъдство, както и към стопаните без селекционни животни, а това е начин да се подкрепят техните колеги, както вече обясних.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Чилингиров: Узурпатори организират безсмислени протести, които не се подкрепят от овцевъдите
22096
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини