Начало » Новини » Страната
10.01.2017 г.

В началото на февруари ще има обучение за технолози на хляб

Професионална квалификация

sinor.bg

От 6 до 10 феврурари в София ще бъде организирано обучение за придобиване на квалификация по професията “Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост” с насоченост производство на хляб и срадкарски изделия трета квалификационна степен. Организатори на курса са Съюзът по хранителна промишленост и Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Според Закона за храните, чл 23. (2) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2003 г., в сила от 1.01.2005 г.) във всеки обект за производство на храни трябва да работи лице, назначено по трудов договор, което притежава висше или средно специално образование в областта на хранителната промишленост или има придобита квалификация в същата област по Закона за занаятите. Не се изисква назначаване на специалист, ако лицето по чл. 14, ал. 1, т. 6 отговаря на това условие.

Съюзът по хранителна промишленост има издадена Лицензия от НАППО за провеждане на обучение по посочените специалности.

Целта на обучението е специалистите от тези браншове за по-кратко време да придобият свидетелство за обучение. Програмата по това обучение е заложена с 960 часа, от които 364 часа теория и 596 часа практика, или 6 месеца.

От къюза предлагат обучението да се проведе задочно, като за целта са планирани 2 / два/ модула по 5 / пет/ дни, на които водещи специалисти от тези браншове да запознаят кандидатите с основните теми от образователния курс. Практиката се провежда в специализирани работилници.

На всеки участник ще бъде раздаден учебен материал и програма, от които трябва да се подготвите за явяване на държавен изпит пред комисия за валидиране на неговите знания.

Професионалното обучение за придобиване на професионална квалификация завършва с полагане на държавен изпит по теория и практика на професията.

Държавните изпити по теория и практика на професията се провеждат по национални изпитни програми в съответствие с държавните образователни изисквания за придобиване на квалификация по професията.

Обучението се провежда от квалифицирани преподаватели по специалността

Завършеното професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация се удостоверява със “Свидетелство за професионална квалификация” по образец на МОН.

Желаещите за участие в обучението задължително трябва да имат завършено средно образование или 10 клас на професионална гимназия.

Първият модул на обучението ще се проведе на  6, 7 , 8 , 9 и 10. 02 .2017 год. в Дом на техниката в София, ул. “Г.С.Раковски”  № 108, 5 етаж, зала № 503. Тогава ще  бъде съобщена и датата за втория  модул.Регистрацията е на  4 етаж, офис 408.

Присъствието на І -я  модул на всички желаещи за участие в обучението е задължително.

Продължителността на обучение е пет  дни по 8 часа. Програмата включва теоретическа и практическа подготовка по различните модули.

Броят на участниците в курса не трябва да бъде повече от 10 човека и по-малко от 5  човека. За останалите желаещи ще се организира следващ курс за обучение.

Цената за един участник е 550 лева, освободена от ДДС   и в нея са включени всички разходи по провеждане на обучението – теория и практика, учебни материали,материали за практическите занятия, разходи за Държавния изпит и издаване на Свидетелствата за завършен курс за професионална квалификация, кафе-паузи и закуски .

По време на обучението курсистите могат да ползват  хотел “Славянска беседа”-тел. 02/ 988-04-41, по предварителна заявка.  Участниците сами правят резервациите за спане на посочения телефон. В цената на курса не е включен хотелът.

В началото на февруари ще има обучение за технолози на хляб
8858
 

Последни материали
Виж
Малките общини кандидатстват за наградите „Нов европейски Баухаус“ 2025 г.
Одит на Европейската сметна палата:
България няма грешки при усвояването на евросредства в земеделието и природните ресурси
Допълнителни точки получават проектите на жени и млади предприемачи
Обсъдиха критериите за подбор по приема за неземеделски дейности
Статистика
Най-малко смейни фирми има в Търговищко, най-много - в София и Пловдив
Изтеглиха копитните животни и продукти от преработката им от Зелената седмица
Шапът ще свие рязко износа на месо и мляко от Германия извън ЕС
Предстоящо
Форум за иновациите във фермата е във фокуса на АГРА 2025
Свързани материали
Виж
Повишението на минималната работна заплата тепърва ще дава отражение
Увеличеното ДДС и поскъпването на тока вдигна цените на хляба в цялата страна
Ще се появи сивият сектор и заетите от третия свят в бранша ще се увеличават
Връщането на 20 на сто ДДС за хляба ще вдигне цената му до около 2 лева
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
Представители на 14 държави участваха в разчупването на „Хляб на мира“ в Берлин
Не се очаква скок в цената на хляба
Добиви от пшеницата се очертават над 500 килограма от декар
Има и достатъчно свободно място в складовете
Между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница е очакваната реколта тази година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини