От 1 януари в Унгария влязоха в сила нови, значително по-ниски ставки на данък добавена стойност върху птичето месо, яйцата и прясното мляко, съобщи електронното издание Ptichki. ДДС за птичето месо и яйцата се понижава от 27% на до 5%, включително за охладеното и замразеното пилешко, патешко, гъше и пуешко.
При прясното мляко ДДС също е намален до 5% от досегашните 18%, без обаче да включва ултрапастьоризираните (обработените с температура над 135 градуса по Целзий) млека и тези с удължен срок на съхранение.
Очакванията са тези действия не само да подпомогнат унгарските производители на птиче месо, яйца и мляко, но и да съдействат за понижаването на цените на посочените продукти.
Трябва да се отбележи, че веригите супермаркети в Унгария реагираха незабавно на правителственото постановление и в много от рекламните им каталози се съобщава за понижаването на ДДС още на главната страница.
Цената на пилешките бутчета падна до средно 419 форинта за килограм, докато в края на миналата година те струваха около 560 форинта за килограм. Пилешки гърди пък вече могат да се купят за 1 100 форинта за килограм вместо за 1 500 форинта.
Сред косвените последици от понижаването на ДДС вероятно ще бъде и известна промяна в хранителните навици. Очаква се повече хора да могат да си позволят да се хранят с прясно месо, докато в момента болшинството унгарци предпочитат продукти от преработено месо – салами, наденички и полуфабрикати.