През целия януари от 3-и до 31-и 2017 година земеделските стопани, които кандидатстват по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и за оранжерийно производство, са длъжни да представят фактури, касови бележки и друг вид отчетни документи, доказващи минимални добиви и реализация на произведената продукция. За целта те попълват и декларации по образец.
От електронната страница на фонд „Земеделие“ може да се изтеглят документите с утвърдения образец и електронен опис на счетоводните документи, с които фермерите ще доказват количествата продадена продукция.
Към приложения файл е изготвена и инструкция за попълване.
Попълненият опис по образец се подава до 31 януари 2017 г. на електронен и на хартиен носител. В областните дирекции на Фонд „Земеделие“ задължително се дават и копия на фактуритуе, касовите бележки и останалите документи, доказващи продажбите.
Тези документи се представят в офисите на фонда по постоянен адрес на кандидата – физическо лице и адрес на управление на кандидата – юридическо лице или едноличен търговец.
В декларацията може да се отбелязва и площта за отглежданата култура, но само до размера на заявената за подпомагане площ в Кампания 2016. Става въпрос за заявените градини по съответната схема за плодове, зеленчуци или зеленчуци - оранжерийно производство.
Помощта се определя на хектар при отчитане на изискването за минимален добив, съгласно приложение № 5 на Наредба 3 от 17.02.2015 г.
Не подлежат на подпомагане кандидати по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, които не са предоставили в определените срокове декларация и опис по утвърдения образец за произведена и реализирана продукция през годината на кандидатстване.
Минималните добиви, които трябва да имате при доматитете са 1 521 кг от декар, пипер - 1 138 кг/дка, краставици – 1000 кг/дка, корнишони – 958 кг/дка, главесто зеле - 1 746 кг/дка, кромид лук (зрял) - 766 кг/дка, патладжан - 1 898 кг/дка, моркови - 1 096 кг/дка, грах (зелен) - 202 кг/дка, зелен фасул - 412 кг/дка, чесън (зрял) - 351 кг/дка, картофи - 1 015 кг/дка, дини - 1 382 кг/дка, пъпеши - 839 кг/дка и тикви – 471 кг/дка.
Според наредбата при плодовете също има минимални добиви. За ягодите минималните добиви трябва да са 434 килограма от декар, при крушите – 269 кг/дка, за кайсии и зарзали – 185 кг/дка, при праскови и нектарини – 251 кг/дка, при сливите (Prunus domestica) – 302 кг/дка, при черешите – 227 кг/дка, при вишните - 179 кг/дка, при ягодите - 442 кг/дка, при орехите – 45 кг/дка, при малините 329 кг/дка и при десертното грозде – 264 кг/дка.