Начало » Важно за фермера » Животновъдство
20.12.2016 г.

Птичи грип и в България - Видинско, Врачанско и Пловдивско

От днес е забранен ловът на диви птици

Снимка: МЗХ

Агенцията по храните е открила три огнища на силно заразната болест по дивите и питомни птици инфлуенца (птичи грип) в областите Видин, Враца и Пловдив. Това съобщи на извънредна пресконференция заместник изпълнителният директор на агенцията Петя Петкова. „До момента сме констатирали три първични огнища, едното е в дивечовъдно стопанство в област Враца. След епидемиологично проучване се установи връзка с две вторични огнища в област Видин. Стопани са купили за доотглеждане заразени птици от стопанството“, обясни д-р Петкова.

Констатирано е и първично огнище във видинското село Ново село в птицевъден обект тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици за лични нужди.

В резултат на засиления контрол, който агенцията извършва в страната заради влошената епизоотична обстановка в Европа, се взимат проби от промишлени птицевъдни обекти.

Констатиирано е огнище на болестта и в промишлен птицевъден обект в село Маноле, област Пловдив. Става дума за еднодневни патета, доставени от Унгария.

„Тъй като през последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците. Бяхме уведомени от ЕК, че пратка с еднодневни патенца пътува за България. Тъй като птиците са от обект, който се намира в близост до зоната на наблюдение на Унгария, веднага разпоредихме клинични прегледи и взимане на проби“, заяви Петя Петкова.

На този етап няма засегнати хора и няма опасност за потребителите. „Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Евентуалното заразяване може да случи, когато се вдиша прахът с перата, при пряк контакт на хората със заразени птици“, посочи Петкова.

Като превантивна мярка е важно фуражите да се съхраняват в закрити помещения, както и суровините, които се използват за изхранване на птиците. Така се избягва възможността диви пернати да заразят храната, а от там и питомните да бъдат заразени със вируса.

Всички болни и възприемчиви птици в засегнатите стада са унищожени и труповете им са обезвредени по начин, който гарантира унищожаването на вируса. Извършена е и дезинфекция в засегнатите стопанства.

„Най-вероятно всички от вас са боледували от грип досега. Това е нормална настинка и неразположение с мускулни болки и течение от носа, неразположеност, висока температура. Данните от държавите членки, които са засегнати от този щам досега, не показват да има сериозна заплаха за хората. Категорично щамът е зооноза като всеки друг грип, но не е така патогенен за хората.“ Това допълни д-р Георги Чобанов, директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ. Той допълни, че заболяването е смъртоносно за птици, особено за кокошки и пуйки. Засяга основно животните и причинява големи финансови щети за стопаните.

Като превантивна мярка срещу разпространението на инфлуенцата от днес е забранен ловът на пернат дивеч.

Важно е да се избягва всякакъв контакт с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на вируса. Извършват се засилени клинични прегледи в цялата страна, забранени са пазарите за птици. В село Маноле пратката е била от 3150 еднодневни патенца, идващи от Унгария. Извършена е проверка къде са доставени други пратки от тази страна и от всички стада са взети проби. Резултатите са отрицателни за наличие на вируса.

Няма опасност от консумация на пилешко месо и продукти от птици. Важно е да се спазват основни мерки за лична хигиена. При отглеждането на птици във ферми тип „заден двор“ трябва се използва работно облекло, с което да не се влиза в дома.

Как да предпазите стопанството си вижте ТУК.

 

Птичи грип и в България - Видинско, Врачанско и Пловдивско
10234
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
БАБХ
Птичи грип и в птицеферма в Цалапица
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Пазарджишко – до Ветрен
БАБХ
Птичи грип и във ферма в Димитровградско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини