Начало » Новини » Страната
05.12.2016 г.

Свети Сава съгражда Хилендарския манастир

Християнски празници

wikipedia

Свети Сава, роден като Растко Неманич, е сръбски духовник, просветен деец и дипломат, който извоюва независимостта на Сръбската православна църква и е първият неин архиепископ (1219 – 1233 г.). Впоследствие е канонизиран и за някои е най-значимият сръбски светец. Според различни източници той е роден през 1169 г. или 1175 г. в Рас, столицата на Велико княжество Сърбия (близо до днешния град Нови пазар в Сърбия).

Растко Неманич е бил най-младият син на сръбския велик жупан Стефан Неманя. Най-големият му брат Вукан е жупан на Зета, Требине (Травуния) и може би ѝ Топлица – района на река Топлица (ляв приток на Българска Морава) и Метохия. Другият му брат Стефан Първовенчани е сръбски велик жупан (от 1196 г.) и крал (от 1217 г.). Умира през 1236 г. в Търново – столицата на Второто българско царство.

В края на живота си Сава предприема мащабна мисия.

За периода 1232 – 1233 г. той посещава патриарсите на Йерусалим, Антиохия и Александрия. Целта на Сава вероятно е била да укрепи позициите на сръбската църква и да съдейства на цар Иван Асен II за възстановяването на Българската патриаршия. На връщане от Йерусалим към родината си Сава приема поканата на българския цар да посети Търново и пристига в българската престолнина през януари 1235 г. (според други източници – през 1236 г.). В Търново Сава е посрещнат с огромни почести и взима участие във Великия богоявленски водосвет на река Янтра.

Тогава той се простудява тежко и след кратко боледуване умира от пневмония. Първоначално е погребан в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Търново, но на 6 май 1237 г. мощите му са пренесени в Милешевския манастир в Рашка.

Мощите на св. Сава са изровени по нареждане на Синан паша и изгорени на централния площад в Белград на 27 април 1594 г..

Най-значимото дело на Растко Неманич е съграждането на Хилендарския манастир в Света гора (заедно с баща си Стефан Неманя, приел монашеството под името Симеон), на манастира Жича в Сърбия (до 1253 г. седалище на архиепископията – впоследствие след пожар се мести в Печ), на несъществуващия днес манастир „Св. Архангел“ в Йерусалим, а също и на несъществуваща днес болница за православните поклонници в Акра.

Днес са запазени два реликвария с част от мощите на светеца – една мощохранилница с ръката на светеца, от която липсва малкият пръст, се съхранява в манастира „Св. Троица“ в Плевля, Черна Гора, и още една – в Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“.

В българските предания най-често Сава е представена като светица - покровителка на чумата. Българинът смята, че тя е сестра на Варвара, а неин брат е свети. Никола, чийто празник се отбелязва на 6 декември. В някои места честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Предците ни изпитвали страхопочитание към свети Сава защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и израза "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява."

В миналото жени, които искали да имат дете, извършвали специален ритуал на този ден. Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема".

На този ден се правят и мекици за здраве.

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен.

Имен ден имат Сава, Савка, Савина, Владислава, Владислава, Славка, Славчо.

Свети Сава съгражда Хилендарския манастир
6582
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Свети Сава e съградил Хилендарския манастир
Декемврийски празници
Как пчеларите отбелязват празниците на светите Варвара, Сава и Николай
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини