Начало » Важно за фермера » Животновъдство
04.12.2016 г.

Естонските млекопроизводители и свиневъди ще получат извънредни субсидии от ЕС

sinor.bg

Млекопроизводителите и свиневъдите в Естония ще получат извънредна субсидия за приспособяване към новите пазарни условия на стойност 16,2 млн. евро, като половината от тях отпуска държавата, а останалата – Европейският съюз, съобщиха от министерството по проблемите на селските райони, цитирани от електронното издание Sputnik.

„При разпределянето на кризисната помощ взехме под внимание предложенията на представителите на организациите на селскостопанските производители. Отпускайки тези средства, искаме да помогнем на преживяващите труден момент млечен и свиневъден сектори в подкрепа на стабилизирането на пазара”, заяви министърът за проблемите на селските райони Мартин Репински.

От ръководеното от него ведомство уточняват, че млекопроизводителите ще получат 12,7 млн. евро от отпусканите средства, като субсидията достига 153 евро на крава.

За свиневъдите остават 3,4 млн. евро, а субсидиите варират в зависимост от периода, когато фермата е била в съответния карантинен период за африканска чума по свинете – при онези, навлезли в третата карантинна зона през 2016 г., ще бъдат отпускани по 27,24 евро за животно, докато навлезлите в третата карантинна зона през миналата година ще получат по 22,52 евро на животно. В останалите части на Естония на свиневъдите ще бъдат преведени по 13,62 евро за прасета за разплод и по 8 евро на всяка свиня.

За да получат субсидии, млекопроизводителите и свиневъдите трябва да отговарят на поне едно от 3 условия – да са дребни производители, да не увеличават производството на основния си продукт или да се присъединят към някоя от схемите за екологична подкрепа на програмата за развитие на живота на село. „По-точните правила за подаване на молбите се разработват в момента, но искаме да започнем да изплащаме сумите колкото се може по-бързо от началото на 2017 г.”, увери Репински.

Положението на млекопроизводителите в Естония е тежко заради свръхпроизводството и понижаването на цените на млечните продукти. Кризата в млечния сектор в държавите от ЕС като цяло бе предизвикана до голяма степен от забраната за внос, която Русия въведе в отговор на санкциите, наложени от ЕС срещу нея заради окупирането на Крим и положението в източна Украйна. Това се отрази болезнено най-вече върху западните съседи на страната, които традиционно изнасяха голяма част от продукцията си за руския пазар. В момента Естония произвежда приблизително двойно повече мляко, отколкото е в състояние да реализира. По данни на естонската Търговска стопанска камара млечното стадо в страната през последните 2 години е намаляло с 10 хил. глави, или с над 10% от общия брой на дойните крави.

Свиневъдите пък търпят загуби и са принудени да затварят фермите си заради разпространението на африканската чума по свинете, което засега не може да бъде пресечено. Попадането на съответната ферма във втора карантинна зона е свързано с ограничения върху продажбата най-вече на живи свине, докато в трета е забранена продажбата на всякаква продукция. Най-много страдат дребните производители с между 6 и 10 животни, тъй като спазването на изискванията за безопасност изисква все по-големи инвестиции и разходи от тяхна страна, които в даден момент се оказват непоносими за тях.

Естонските млекопроизводители и свиневъди ще получат извънредни субсидии от ЕС
9325
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Задълбочени забележки към проекта на Естония
ЕК обяви писмата за стратегическите планове на 19 от държавите в Евросъюза
Правителството уволни и подалия сигнал за нередностите главен секретар на министерството
Корупционен скандал свали естонския министър по селските въпроси
След дефект в оборудването за хуманно умъртвяване
Откриха живи пиленца в боклука от инкубационна станция в Естония
Решения на Министерския съвет
Управлението на риска е тема на заседанието на Съвета на министрите на земеделието в Естония
Щетите се оценяват на 500 евро за семейство, виновните могат да бъдат лишени от всички получавани субсидии
Пестициди причиниха масов мор на пчели в Естония
Приходите на млекопроизводителите в Естония се свиват за шеста поредна година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини